Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
359,44 Ft
Euró
397,92 Ft
Font
477,31 Ft
Bitcoin
62,797 $

Rég látott mennyiségű vállalkozás ment csődbe a koronavírus miatt

A koronavírus-járvány gazdasági hatásai egyelőre felbecsülhetetlennek tűnnek, és nem csak a kisebb, korábban is instabil állapotban lévő gazdaságokat sújtják, hanem még a legnagyobbakat sem kíméli.

Külföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

A koronavírus-járvány gazdasági hatásai egyelőre felbecsülhetetlennek tűnnek, és nem csak a kisebb, korábban is instabil állapotban lévő gazdaságokat sújtják, hanem még a legnagyobbakat sem kímélik.

Ez látható az Egyesült Államokban is, ahol már többször beszámoltunk róla, hogy történelmi rekordhoz tendál a munkanélküliség aránya, már összesen 43 millió amerikai vesztette el a munkáját, vagyis a helyi munkaerőpiac közel negyede. Soron kívül Szentkirályi a budapesti korrupcióról: Karácsony hagyta, hogy mindenki szabadon garázdálkodhasson

A The Wall Street Journal most összegyűjtött egy másik, rendkívül lesújtó adatot, ami megmutatja, hogy a koronavírus-járvány milyen mértékben fertőzte meg az Egyesült Államok gazdaságát: az adatok alapján jól látható, hogy a szokásosnál körülbelül másfélszer többen folyamodtak „11. cikkely szerinti csődeljáráshoz”.

Magyarázatként fontos leszögezni, hogy az amerikai csődtörvény 11. cikkelye szerinti eljárásnak nem automatikus következménye az, hogy az érintett vállalkozás felszámolás, illetve likvidálás útjára kerül. Inkább a szó szoros értelmében csődvédelmet jelent, aminek keretében a vállalkozás ugyanúgy tevékenykedhet, csak úgy kell átalakítania a belső struktúrát és működést, hogy a hitelezők követeléseit ki tudják elégíteni.

A Wall Street Journal adatai szerint májusban összesen 788 vállalat kérvényezte a 11. cikkely szerint eljárás megindítását, ami 48%-kal magasabb adat, mint a tavaly májusi. Ezen felül az április havi kérvényezett csődeljárások számát is jelentősen, 28%-kal meghaladja.  A májusi csődök neves amerikai vállalkozásokat is érintettek, többek között a JC Penney, a J.Crew, a Gold’s Gym International és az Akorn gyógyszergyártó is a listán szerepel.

A pandémia okozta gazdasági krízis így már azt eredményezte, hogy utoljára 2011 májusában tapasztalt mennyiségű vállalkozás jelezte az illetékes hatóságok felé a fizetésképtelenségét. A helyzet azonban em reménytelen, ugyanis ahogyan a fenti magyarázatban is írtuk, megvan a lehetősége a vállalatoknak az anyagi helyzetük rendezésére és az esedékessé vált követelések teljesítésére.

Kapcsolódó hír:

https://liner.hu/megallithatatlannak-tunik-az-amerikai-munkanelkuliseg-novekedese-19245/

Elkezdődött: Izrael bejelentette, rakétaesőt indított ellenük Irán (videó)

Úgy tűnik, Irán hadat üzent Izraelnek, amivel még inkább kiszélesedhet a háború a Közel-Keleten.