Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,07 Ft
Euró
388,91 Ft
Font
452,31 Ft
Bitcoin
63,645 $

Szívszorító fotókon, amint amerikai katonák felsegítik a menekülő afgán kisgyerekeket a repülőgépre

A Rise to Peace nonprofit szervezet olyan felvételeket tett közzé nemrég, amelyeken testközelből élhetjük át a keddi afganisztáni események minden egyes mozzanatát.

MTI/EPA/Dzsamnagari információs iroda
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A New York Post hírportál cikkéből kiderült, a fotókon az látszik, amint az amerikai katonák távozásuk során úgy döntöttek, nem hagyják a tálibok kezében a fiatalokat, ezért elhatározták, megtesznek minden tőlük telhetőt, és a lehető legtöbb családot felsegítik a repülőgépekre.

Az egyik fényképen tökéletesen kivehető, amint egy tíz év alatti kislányt nyújtanak át a katonáknak a szögesdrótokon keresztül, akit végül a platóra emelnek a tisztek, akiknek minden bizonnyal megeshetett a szívük a bajba jutott afgánokon. Soron kívül 400 fős küldöttséggel érkezik a kínai elnök, aki miatt a légteret is lezárhatják

Egy másik fotón egy kétségbeesett nő látható, aki minden erejével azért küzd, hogy gyermeke után mehessen, és zokogva könyörög a katonáknak, hogy ne hagyják őt egyedül.

A Fehér Ház szerdai közleménye szerint legalább 1 800 embert evakuáltak a fővárosból az elmúlt 24 órában, ami jócskán elmarad a Pentagon korábbi becsléseitől, melyek szerint akár 5-9 ezer embert is ki lehetne menekíteni Kabulból.

Összességében hatezren hagyták el Afganisztánt szombat óta, a valós számok azonban jóval magasabbak lehetnek, hiszen legalább 60 ezer ember döntött úgy, hogy útra kel, és maga mögött hagyja ingatlanját és ingóságait egy terrormentes, szebb jövő reményében.