Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,23 Ft
Euró
389,34 Ft
Font
455,42 Ft
Bitcoin
57,398 $

Emberi mozdulatokra reagáló, alakváltoztató okospáncélt fejlesztettek ki

Az okospáncél képes nyúlékony halmazállapotból szilárddá változni, ehhez pedig mindössze egy parancsszó szükséges.

Caltech
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A sci-fi filmekbe illő anyagot főként a külső csontvázaknál, vagyis az exoszkeletonoknál alkalmazhatják, ezáltal a viselője sokkal kényelmesebben érezheti magát a szerkezetben, és nem kell bajlódni a masszív fémdarabokkal.

A Caltech csapata a NASA Jet Propulsion Laboratory mérnökeinek közreműködésével hozta létre a nem mindennapi pajzsot, ami képes parancsszóra megváltoztatni állagát, így szilárdból nyúlékonnyá alakítható pillanatok alatt. Soron kívül Újabb megrázó részletek láttak napvilágot a komlói motorbalesetről

Úgy kell elképzelni az egészet, mintha egy vákuumcsomagolásba öntenénk néhány csésze kávét. Amikor össze van hajtva, még szilárd, amint azonban kinyitjuk, a vákuum már nem tartja össze a folyadékot, és rugalmassá válik” – magyarázta Chiara Daraio, a Caltech professzora.

Kávé helyett apró láncokat szőttek egymásba, pont mint ahogyan azt a középkori lovagok is használták, ám nem kizárólag fémeket, hanem 3D nyomtatott műanyag polimereket is igénybe vettek.

Fotó Caltech

Laboratóriumi vizsgálatok során bebizonyították, hogy a páncél saját súlyának több mint ötvenszeresét képes elviselni, így azon felül, hogy rugalmas, rendkívül masszív is.

A kutatók a közeljövőben annak elérésén dolgozhatnak majd, miként lehetne gyorsan átkonvertálni folyadékká, valamint szilárd anyaggá a láncpáncélt, ezáltal akár az amerikai hadsereg számára is alternatívát jelenthetne a különleges eszköz.