Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,36 Ft
Euró
391,13 Ft
Font
458,33 Ft
Bitcoin
63,722 $

Állami támogatással segítik a kormányszóvivő férjét az 53 milliárd forintos hitelében

Szalay-Bobrovniczky Kristóf vállalata 150 millió eurós hitelt vett fel a Magyar Fejlesztési Banktól, amit a cseh hadiipari cég, az Aero Vodochody felvásárlására kellhet.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A HVG hírportál információi szerint egy augusztus 13-i kormányhatározatból derült ki, hogy a kormány állami készfizető kezességet vállal egy védelmi ipari fejlesztéshez szükséges hitelfelvételhez, amit az MFB ad a HSC Aerojet Zrt.-nek. 

A hitel összegéből az állami kezesség az ebből eredő tőkekövetelés 80 százalékára vonatkozik. Az állami kezességvállalásban a díj mértéke a tőkekövetelés 5,3 százaléka, amit egy összegben kell kifizetni. Arról, hogy mikor és hol, a pénzügyminiszter tájékoztatja a hitelfelvevőt. A kezességvállalás 2021. december 31-ig él. Soron kívül 15 éve mutatták be a Samsung első androidos telefonját

A cég vezérigazgatója egyébként Szalay-Bobrovniczky Kristóf, volt londoni nagykövet, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férje. A cég a Magyar Aerojet Befektetési Vagyonkezelő Zrt. leányvállalata, ennek vezérigazgatója ugyanúgy Szalay-Bobrovniczky, aki egyedüli részvényese is a vállalatnak.

Már régebben keres új tulajdonost a gyár, tavaly nyáron részben már majdnem magyar tulajdonba került, akkor Tombor András, Habony Árpád közeli bizalmasa, az állami pénzekkel jócskán megtámogatott, kormányközeli Mathias Corvinus Collegium alapítója próbálkozott. 

Négy rendőrrel végeztek egy lövöldözésben az Egyesült Államokban

Megrázó eset történt az észak-karolinai Charlotte-bana, ahol négy rendőr vesztette életét egy lövöldözésben.