Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,232 $

Radioaktív elemeken alapuló létformák élhetnek a Mars felszíne alatt

Amíg a Földön a szénalapú élet terjedt el, kutatók szerint a vörös bolygó felülete alatti mélységeben nukleáris energiát felhasználó élőlények lehetnek.

...svg content...Twenty20
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Habár a Mars kietlen tája sokkal inkább egy élhetetlen, apokaliptikus tájhoz hasonlít, a felszín alatti környezet dúskálhat mikroorganizmusokban, melyek nagy része elképzelhető, hogy nem is szerves összetétellel rendelkezik – írta a Scientific American magazin.

A NASA Jet Propulsion Laboratóriumának bolygókutatója, Jesse Tarnas elmondta, legutóbbi vizsgálataik során egy olyan elméletet állítottak fel, mely szerint a Mars sokkal élhetőbb, mint azt korábban feltételezték. Soron kívül Ezek a legnépszerűbb hazai úti célok a pünkösdi hosszú hétvégén

A tudósok párhuzamot vontak a Földön előforduló természeti jelenségekkel, ugyanis a bolygónkon a radioaktív anyagok vízmolekulákká képesek lebomlani, illetve aktív hidrogéngázzá és szulfátokká alakulnak.

Ez a procedúra már hosszú évmilliók óta jelen van a Földön a felszín alatti rétegekben, ezáltal a kutatók azt gondolják, hogy a Marson hasonló módon mehetnek végbe a folyamatok. Hipotéziseiket azokra a marsi meteoritokra alapozzák, amelyeket a NASA űrszondái és roverei gyűjtöttek be az elmúlt években.

A Perseverance éppen aktívan kutatja a marsi tájat, és még ha nem is sikerülne élő, radioaktív anyagokat hasznosító mikrobákra bukkannia a kőzeteken, kutatók szerint a múltban egészen biztosan jelen lehettek, így akár fosszíliaként is fennmaradhattak az utókor számára.

Egyetlen hiányzó komponens az effajta élet kialakulásához a víz, ami viszont a talaj mélyén ott rejtőzhet, erre utaló bizonyítékokat viszont egyelőre még nem sikerült találniuk a tudósoknak.

Klopp megerősítette, a Liverpool az utolsó klubja Angliában

Szoboszlai Dominik edzője nem fog más csapatot irányítani Angliában, és azt mondja, hosszú szünetre megy.