Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
356,48 Ft
Euró
386,58 Ft
Font
453,75 Ft
Bitcoin
70,012 $

Már így is túlterhelte a kórházakat a koronavírus, erre a dengue-láz is lecsapott Bangladesre

Az eddigi legsúlyosabb koronavírus-hullámával küzd a bangladesi egészségügyi ellátórendszer, melynek tetejében most a dengue-láz tekintetében is egy kisebb járvány tört ki.

...svg content...Rohingja menekültet várakoznak a koronavírus elleni oltásra a Cox's Bazar nevû körzetben 2021. augusztus 10-én. Bangladesben a hatóságok és több segélyszervezet elkezdte beoltani a szomszédos Mianmarból elmenekült rohingjákat a koronavírus ellen, különösen amiatt, hogy a járvány gyorsan terjed a zsúfolt menekülttáborokban. Több mint egymillió muszlim rohingja él Bangladesben. MTI/EPA/Tanbirul Miraj Ripon
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Augusztus óta már naponta 200 dengue-fertőzöttet regisztrálnak az országban, a szúnyogok által okozott betegség azonban a monszun évszakban mindig jelentős problémát okoz Bangladesben és Dél-Ázsiában egyaránt.

Az egészségügyi ellátórendszer azonban borzasztóan leterhelt a koronavírus miatt, így a dengue-fertőzöttekkel nem igazán tudnak már mit kezdeni. A New York Times beszámolójából például kiderült, hogy már a fővárosban is vannak olyan kórházak, ahol nincs szabad hely. Soron kívül Szentkirályi: „Karácsony bele van zúgva Gyurcsányba, de nekünk ettől felfordul a gyomrunk”

Bangladesben a lakosság mindössze 4 százalékát oltották be eddig, miközben a delta variáns itt is elkezdett végigsöpörni, már naponta 10 ezer feletti esetszámokat előidézve. A kormány pedig meglehetősen kétségbeesett helyzetbe került, mert a gazdasági szempontokat is figyelembe kell venni.

Éppen ebből kifolyólag ezen a héten feloldották a mintegy három hétig tartó korlátozásokat arra hivatkozva, hogy egyszerűen nem volt más választás, mint újraindítani a gazdaságot. Az egészségügyi miniszter már a lakosságot kéri az egyéni védekezésre:

„Egyszerűen nem tudjuk már bővíteni a kórházi ágyaink számát. Most a lakosságon van a sor, hogy kivegyék a részüket a fertőzési számok csökkentésében”

A dengue-láz tünetei ráadásul esetenként nagyon hasonlítanak a koronavíruséra. A tünetek általában 5-8 nap után alakulnak ki és köztük lehet a súlyos fejfájás, hányás, izomfájdalom, kiütések és magas láz. A betegség életveszélyes is tud lenni, de a legtöbb esetben enyhe tünetekkel meg lehet úszni.

Bangladesben a legsúlyosabb járványkitörés még 2019-ben volt a dengue-láz tekintetében, akkor több mint 100 ezer esetet regisztráltak, akik közül 179-en hunytak el. A koronavírus azonban jóval komolyabb emberáldozatokkal járt, már 23 ezer bangladesi hunyt el a vírusban.

Verőcei hajótragédia: panaszt tett a gyanúsítás ellen a szállodahajó kapitánya

A cseh férfit bűnügyi felügyeletbe küldené az ügyészség.

Megújult Vlagyimir Putyin elnöki autója

A hatalmas luxusautót a tavaly a Toyotától megvásárolt szentpétervári üzemben fogják gyártani, ugyanis polgári formában is kapható lesz.

Gyerekek oldották ki tehervagonok fékberendezését Nyíregyházán, elfogták őket

Kiderült, hogy egy 11 éves és egy 15 éves fiatal az elkövető, akik rendkívül veszélyes játékot játszottak a vagonok között.