Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,05 Ft
Euró
390,26 Ft
Font
456,31 Ft
Bitcoin
57,808 $

Űrhajósok életét veszélyeztetik a NASA hanyag mérnökei

Az egykori NASA-alkalmazott véleménye szerint az amerikai űrhivatal túlságosan félvállról veszi azokat a súlyos helyzeteket, amelyek akár emberéleteket is követelhetnének.

NASA
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Néhány napja a Nemzetközi Űrállomás pár perc erejéig szabadon mozgott és pörgött az univerzumban úgy, hogy a fedélzeten tartózkodó asztronauták nem tudták, mi tévők legyenek, miután az orosz Nauka-modul hibásan csatlakozott az ISS-hez.

James Oberg, a NASA irányítóközpontjának egykori mérnöke az IEEE Spectrum magazinnak adott interjújában élesen kritizálta az űrügynökség jelenlegi vezetőségét, mivel szerinte aláássák eddigi renoméjukat, és semmissé teszik a biztonsággal kapcsolatos kultúrájukat és etikettjüket, melyeket az elmúlt évek során felépítettek. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Oberg úgy gondolja, a biztonsági protokollok elavultak, és ahelyett, hogy állandóan ellenőriznék őket, inkább csak feltételezések mentén történnek meg a vizsgálatok, vagyis a gyakorlatban hanyagság jellemzi a NASA-t.

A szakember hozzátette, a Nauka-incidens csak egy újabb bizonyítéka annak, hogy az űrhivatalnál a káosz és rendetlenség uralkodik, ami ha továbbra is folytatódik, súlyos katasztrófákhoz vezethet:

Az elmúlt évtizedekben a NASA csapata ugyanezt a lassú, hanyagságból gyökeredző viselkedésformát vette fel, amelyen ugyan sikerült javítaniuk, ám úgy tűnik, ismét visszaestek arra a szintre, ahol korábban voltak. Az 1986-os Challenger-katasztrófa során is felmerültek ezek az aggályok, és hiába mutattak rá a hibákra, egyáltalán nem tanultak belőle.”

Oberg azzal zárta gondolatait, hogy nem tetszik számára, hogy a NASA élére folyamatosan olyan személyeket neveznek ki, akik nem szakemberi mivoltukat értékesítik, sokkal inkább politikai ambícióikat helyezik előtérbe.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.