Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,008 $

A privatizáció idézhette elő az építőanyagok drágulását

Nem csupán a kartellezés jelenti a veszélyt ez építőiparban, hanem más panaszok is felbukkantak az elmúlt időszakban.

...svg content...Twenty20
Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke a Növekedés.hu hírportálnak adott interjújában elmondta, óriási a vásárlók kiszolgáltatottsága az építőiparban, napi, sőt félnapi árak is előfordulnak.

A szakértő úgy gonodlja, gyakran nincsenek árlisták, az árak nem transzparensek, a vevőnek pedig pillanatok alatt el kell dönteniük, hogy megveszik-e az árut magasabb áron, vagy elszállítják máshova. Emellett sérült alapanyagok esetén a panaszkezelés sem működik jól. Soron kívül Fico elleni merénylet: a rendőrség nem tartja kizártnak, hogy a merénylő nem magányos farkas volt

A koronavírus-járvány előidézte helyzet megtépázta az értékláncokat – miközben az Európai Unió tagállamaiban 10-15 százalékos drágulásokat mértek, addig Magyarországon és Romániában 30 százalékig kúszott ugyanez az érték.

A GVH elkezdte megvizsgálni azon termékeket, melyek esetében drasztikus áremelkedést tapasztaltak, ezáltal a Versenyhivatal a lehető leggyorsabban nekiláthatott a feltételezhető jogsértések kivizsgálásának, így többek között azt is megnézhett, folyik-e kartellezés a nagy cégek között.

A torz piac alakulása Rigó Csaba Balázs szerint visszavezethető a privatizációra. Az akkori kormány ajánlata úgy szólt,  hogy a know-how-ért cserébe a nyugati cégek garantált nyereséget kaptak, sajnos a létfontosságú infrastruktúrákkal és alapanyagokkal együtt.

Az javíthatna a helyzeten, ha nőne a magyar alapanyaggyártók részesedése, illetve ha nem szorulnának rá a folyamatos importra, míg a kitettséget az csökkentené, ha több magyar tulajdonban lévő gyár lenne.