Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
354,89 Ft
Euró
385,39 Ft
Font
451,01 Ft
Bitcoin
71,318 $

Metánból álló időbomba heverhet a szibériai jégréteg alatt

Éveken keresztül figyelmeztettek a klímakutatók arra, hogy a folyamatosan emelkedő hőmérsékletek hatására felrobbanhat az Arktisz permafroszt rétege alatt elterülő úgynevezett metánbomba.

...svg content...Twenty20
Greenbox

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A The Washington Post riportjából kiderült, már elkezdődött a visszaszámlálás, a hatalmas méretekkel rendelkező, duzzadt metánbomba esetében ugyanis megtörténhet a detonáció, ha nem cselekszünk időben, és nem enyhítünk a globális felmelegedés intenzitásán.

Az egyik legújabb, hétfőn közzétett tanulmány szerint az észak-szibériai régió alatt húzódó permafroszt rétegbe ágyazott mészkövek hamarosan felszínre bukkanhatnak, ami nem jó jel, hiszen azon túl, hogy káros gázokkal telítődhetnek meg, akár robbanásokat is előidézhetnek. Soron kívül Újabb megrázó információk láttak napvilágot a halálos verőcei hajóbalesetről

A tavalyi szibériai extrém hőhullámok következtében a mészkőréteg berepedezett, a nyílásokon keresztül pedig a bennük felhalmozódott gázok egyszerűen kiszöktek az atmoszférába, felerősítve ezzel az üvegházhatás mértékét a térségben.

Ha minden a jelenlegi tendencia szerint zajlik tovább, akkor az ózonlyuk Szibéria felett teljesen elvékonyodhat, ami nemcsak az adott régióra, hanem az egész bolygóra kihatással lehet, megemelvén az átlaghőmérsékleteket világszerte.

Orosz és európai kutatók a klímakatasztrófa elkerülése érdekében létrehoztak egy PULSE névre keresztelt térképezési technológiát, melynek segítségével valós időben ellenőrizhetik a metánemissziót a Föld különböző tájain, köszönhetően a műholdak által készített felvételeknek.

Rájöttek, hogy a mészkövekkel tarkított térségekben a legnagyobb a károsgáz-koncentráció, ezért a permafroszt réteg megőrzése az egyetlen út ahhoz, hogy meg lehessen állítani a felmelegedést, ezáltal elejét lehet venni a súlyosabb problémák kialakulásának.

Lázár János szerint lehet, hogy Magyar Péter miatt lesz újabb kétharmada a Fidesznek

Mint fogalmazott, „lehet, hogy az új messiás lehetővé teszi, hogy 2026-ban újra kétharmadot kapjunk”.

Nukleáris megállapodást kötött egymással Magyarország és Japán

Nukleáris együttműködési megállapodást kötött Magyarország és Japán, amelynek célja a kis teljesítményű és helyigényű atomreaktorok technológiai fejlesztése.