Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,63 Ft
Euró
386,52 Ft
Font
450,58 Ft
Bitcoin
65,518 $

Egész Európában kötelezővé tennék a koronavírus elleni vakcinák beadását

Amíg hazánkban kizárólag a védettségi igazolvánnyal rendelkezők látogathatnak meg bizonyos helyeket, addig az EU-s tagállamok többsége már azt fontolgatja, hogy a választójogot is az oltás meglétéhez kössék.

...svg content...MTI/Rosta Tibor
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Olaszországban nagy vihart kavart, amikor az egyik képviselő belengette, jó ötletnek tartják, ha a közeljövőben a kormány törvénybe iktatná, csakis azok szavazhatnának a választásokon, akik átestek a koronavírus elleni vakcinán.

A dél-európai államban egyébként augusztus 6-tól lépett érvénybe a francia mintájú oltásigazolvány-rendszer, melynek értelmében éttermek, kávézók, színházak, mozik, sportlétesítmények és más helyek csakis helyi oltási könyvecske felmutatásával látogathatók – írta az Infostart hírportál. Soron kívül Hivatalos: Oroszországban folytatja a Ferencváros edzője

Ősszel az iskolai tanárok is csak akkor mehetnek be az intézménybe, ha rendelkeznek érvényes védettségi okmánnyal, máskülönben felmondásra kényszeríthetik őket, ami sokak szerint diszkriminatív jellegű.

Ausztriában ezzel szemben a kormány a tartományi vezetésre bízta annak eldöntését, hogy élnek-e oltáskötelezettségi eszközzel. Az ország szövetségi szintű bioetikai tanácsának elnöke azt javasolta ugyan a kormánynak, hogy az egészségügyben és az oktatásban tegyék kötelezővé az oltásfelvételt, de a szövetségi kabinet csütörtöki ülése után Sebastian Kurz kancellár arról tájékoztatta a sajtót, hogy helyesebbnek tartják, ha ennek megítélését a közvéleménnyel közvetlenül érintkező tartományi vezetésre hagyják – olvasható a lap cikkében.

Ausztriában a lakosság több mint 70 százaléka határozottan elveti az általános oltáskötelezettség bevezetését, köztük azok is, akik egészségi problémák és veszélyeztetettség miatt megkapták a vakcinát.

Az Egyesült Királyságban a 12 éven felüliek oltása került a közbeszéd központjába, miután egy nem reprezentatív felmérésből megállapították a döntéshozók, hogy a lakosság azt szeretné, ha a tinédzsereket is beoltanák.

Kötelezővé azonban nem tették a vakcinát, csupán buzdító kampányokkal ösztönzik az embereket arra, hogy éljenek a lehetőséggel, többek között ingyen pizzát, valamint különféle kedvezményeket kaphatnak azok, akik bevállalják a védőoltást a mellékhatásaival együtt.

Miért nincs F-vitamin? Itt a válasz

Többekben is felmerülhetett már, ezek a szerves vegyületek miért pont az ábécé betűiről kapták a nevüket, illetve az is, miért maradt ki látszólag néhány betű a sorból.