Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,93 Ft
Euró
396,41 Ft
Font
468,56 Ft
Bitcoin
66,073 $

Tisztességtelenül drágán adta gyógyszerét Pfizer az Egyesült Királyság szerint

Egy kiskaput kihasználva a Pfizer és a Flynn gyógyszergyártó cégek 2600 százalékot emeltek az epilepszia kezelésére alkalmazott gyógyszer árán.

...svg content...Fotó: Unsplash/Christina Victoria Craft
Külföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

Az Egyesült Királyság versenyfelügyelete kitart azon álláspontja mellett, miszerint a Pfizer és a Flynn Pharma megszegte a hatályos törvényeket azzal, hogy az ország közegészségügyi szolgálatának “méltánytalanul magas” árat vetett ki egy epilepsziások kezelésére alkalmas gyógyszerért. 

Az Egyesült Királyság Verseny- és Piaci Hatósága (CMA) csütörtökön közzétett előzetes felülvizsgálatáról szóló dokumentumában megállapította, hogy a gyógyszergyártók kihasználtak egy kiskaput, így 2012 szeptembere előtt az Epanutin nevű, nem márkás gyógyszerekre nem vonatkoztak az árszabályozások.  Soron kívül Nagyon fontos üzenetet kapott Izrael a magyar kormánytól

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint 2016-ban a CMA nagyjából 90 millió fontos büntetést szabott ki a Pfizerrel és a Flynnel szemben, amiért a 100 kilogrammos kiszerelés esetén 2600 százalékos áremelést végeztek a készítmény esetében. Így az epilepszia kezelésére alkalmazott gyógyszer dobozonkénti ára 67,50 fontra drágult.

A vállalatok a bírság ellen fellebbeztek, amit 2018-ban meg is nyertek, majd az ügyet a hatályos bíróság visszautalta a CMA-hoz. 

A versenyfelügyelet szerint a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) kiadásai a fenitoin-nátriumot tartalmazó kapszulákra 2013-ban 50 millió fontra emelkedtek az egy évvel korábbi 2 millió fontról. 

A CMA azon dolgozik, hogy visszaszorítsa a gyógyszerár-emeléseket az Egyesült Királyságban, és a múlt hónapban több mint tíz gyógyszercéget rekord 260 millió fontra bírságolt az életmentő szteroid 10 ezer százalékos áremelése miatt. 

„Mivel a Pfizer és a Flynn voltak a gyógyszer meghatározó beszállítói az Egyesült Királyságban, az NHS -nek nem volt más választása, mint hogy méltánytalanul magas árat kell fizetnie ezért a létfontosságú gyógyszerért” – áll a CMA közleményében, miután további bizonyítékokat gyűjtött be, és felülvizsgálta a korábbi döntését.

A szabályozó hatóság hozzátette, hogy a Pfizer és a Flynn még a hivatalos döntés meghozatala előtt reagálhatnak a megállapításaira.

Venezuelai szavazók az I. kerületben: a polgármester is megszólalt az ügyben

Böröcz László szerint már az előző két választáson is a kerületben voltak a venezuelaiak, de amikor a baloldal nyert, senki sem foglalkozott velük.