Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
62,777 $

Ismét súlyos hőhullám sújtja Athént

A „veszélyesnek” nevezett hőhullám, amely a hosszan tartó időtartama, valamint a maximum és minimum hőmérsékletek közötti kis különbség miatt várhatóan hétfőn tetőzik, s megközelítőleg 42-44 Celsius-fokos hőmérsékletet fog elérni.

Fotó: Unsplash/David Tip
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ez már a második hőhullám idén Görögországban, és része annak a tendenciának, hogy egyre gyakoribbak a hőhullámok és emelkedik az átlaghőmérséklet, ami arra késztette az athéni önkormányzatot, hogy a hónap elején kinevezzen egy klímafelelőst, hogy ezzel is megpróbálják enyhíteni a hőséget.

Görögországban már volt hőhullám a nyár elején, amikor a hőmérséklet 11 napon keresztül meghaladta a 44 Celsius-fokot is. Az athéni Nemzeti Obszervatórium adatai szerint 40 év óta ez volt az ötödik leghosszabb hőhullám Görögországban. Soron kívül Szentkirályi Alexandra a Szomszédok legendájával, Vágási Ferivel üzent Karácsonynak

„Ezek az éghajlati jelenségek egyre gyakoribbá válnak. A hőhullámokon túl a legaggasztóbb az, hogy az átlaghőmérséklet nyárról nyárra jelentősen emelkedik. Athénban most 34-35 fokos az átlag, ami két fokkal magasabb, mint a korábbi években. Ez már a második hőhullám a nyáron, egy harmadik pedig példátlan esemény lenne”

– mondta Konstantinos Lagouvardos, az obszervatórium meteorológiai kutatási igazgatója.

Több önkormányzat légkondicionált menedékhelyeket nyitott a hajléktalanok és a kiszolgáltatottak számára. Pireuszban, a kikötőtől nem messze, ahonnan a turisták a szigetekre menekülnek, naponta körülbelül 15 ember érkezik csak azért, hogy egy ilyen központban pihenhessen egy kicsit.

Az AFP értesülései szerint a polgári védelmi minisztérium azt ajánlja a lakosságnak, hogy a napsugárzás ellen kellőképpen védekezzenek, lehetőség szerint tartózkodjanak árnyékos és légkondicionált helyeken, kerüljék a fizikai aktivitást és rendszeresen igyanak vizet.

Ennyivel drágább jelenleg az üzemanyag Magyarországon a régiós átlagnál

Még mindig szemmel látható a különbség.

Az Arsenal újabb nyomás alá helyezheti a Manchester Cityt, élőben adja a tv

Az Arsenal és a Manchester City is pályára lép szombaton az angol bajnokságban, és lehetséges, a Liverpoolnak már nincs reális esélye a címre.