Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,451 $

Már körvonalazódik, mikor válhat súlyosabbá a járványhelyzet Magyarországon

Nagyjából egy hónap múlva csaphat le ismét a koronavírus-járvány Magyarországra, így az iskolakezdést fenyegetheti az új hullám berobbanása.

MTI/Rosta Tibor
Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Vattay Gábor járványelemző, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője a Népszavának adott nyilatkozatában elmondta, pontosan úgy, mint tavaly, az augusztus 20-i hosszú hétvégén várható a covid-fertőzések megugrása.

Magyarországon nagyjából kéthetente duplázódik az új esetek száma, amit jól bizonyít, hogy 14 napja 40 körül volt ez az érték, mára viszont már 80-ra nőtt, így augusztus 20. tájékán napi 250 eset várható.

Európába kitekintve felismerhető a negyedik hullám két szabályossága. Az egyik az éjszakai tömeges szórakozó helyekhez kapcsolódik. Ez figyelhető meg például Hollandiában, Görögországban, Cipruson, Spanyolországban és Portugáliában.

Amint a hatóságok ezeket a szórakozó helyeket ismét korlátozták, a járványadatok gyors javulásba kezdtek. Vagyis, a nyári időszakban a delta variáns is csak tömegrendezvények útján terjed, más körülmények között csak korlátozottan – mondta Vattay Gábor.

A szekértő hozzátette, a másik szabályosság az iskolához kapcsolódik, az Egyesült Királyságban akkor robbant be az új hullám, amikor május 19-én a kormány eltörölte az oktatási intézményekben a kötelező maszkhasználatot.

Mindezekből kifolyólag az esetek száma néhány nap alatt Magyarországon is megtízszereződhet, és akár ezres nagyságrendbe emelkedhet, a folyamaton pedig ronthat az iskolák nyitása, így szeptember közepén sokezres napi esetszámokkal számolhatunk.

Agyonlőttek egy 16 éves késes támadót Ausztráliában

Újabb késes támadás történt Ausztráliában, ezúttal egy 16 éves radikalizálódott tinédzsert lőttek agyon a rendőrök.