Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,17 Ft
Euró
390,95 Ft
Font
458,11 Ft
Bitcoin
63,467 $

Kockázatos játszma: Blinken Indiában találkozott a dalai láma képviselőjével

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán Újdelhiben találkozott a Dalai Láma képviselőjével, ami nagy valószínűséggel feldühíti Pekinget, amely veszélyes szeparatistának tartja a tibeti szellemi vezetőt.

Subramaniam Dzsaisankar indiai külügyminiszter fogadja amerikai hivatali partnerét, Antony Blinkent Újdelhiben 2021. július 2-án. MTI/AP/Reuters pool/Jonathan Ernst
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Blinken röviden találkozott Ngodup Dongchunggal, aki átnyújtott neki egy sálat a dalai lámától – közölte a külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője. Dongchung a száműzetésben lévő tibeti kormányként is ismert Központi Tibeti Adminisztráció (CTA) képviselőjeként szolgál.

„A dalai láma nyilvánvalóan világszerte tisztelt spirituális vezető, ezért a gesztust hálásan fogadták és nagyra értékelték” Soron kívül 15 éve mutatták be a Samsung első androidos telefonját

– mondta a tisztviselő, aki névtelensége megőrzése mellett tájékoztatta az újságírókat.

A találkozó volt az egyik legszembetűnőbb kapcsolatfelvétel amerikai és tibeti tisztségviselők között azóta, hogy Barack Obama elnök 2016-ban Washingtonban találkozott a dalai lámával. A kínai külügyminisztérium nem reagált azonnal a kommentárra vonatkozó megkeresésre. A kínai csapatok 1950-ben foglalták el Tibetet, amit Peking a mai napig „békés felszabadításnak” nevez. A dalai láma 1959-ben a kínai uralom elleni sikertelen felkelést követően Indiába menekült.

A CTA és a tibeti érdekvédelmi csoportok az utóbbi hónapokban egyre nagyobb nemzetközi támogatásban részesültek, miközben Kína emberi jogi helyzetét egyre több kritika érte, különösen az Egyesült Államok részéről. Novemberben Lobsang Sangay, a száműzetésben élő tibeti kormány korábbi vezetője látogatást tett a Fehér Házban – hat évtized óta először.

Egy hónappal később az amerikai kongresszus elfogadta a Tibet-politikáról és támogatásáról szóló törvényt, amely a tibetiek jogát szorgalmazza a dalai láma utódjának megválasztására, valamint egy amerikai konzulátus felállítását a tibeti fővárosban, Lhászában.

Joe Biden amerikai elnök kormányához való csatlakozása óta tett első indiai látogatásán Blinken szerdán találkozott indiai kollégájával, Subrahmanyam Jaishankar külügyminiszterrel és más tisztviselőkkel, mielőtt felkereste Narendra Modi miniszterelnököt.

A két fél a koronavírus elleni vakcinák szállításáról és a két ország emberi jogi helyzetéről is tárgyalt – közölték a miniszterek egy közös sajtótájékoztatón –, valamint a Négyes szövetségről, egy Ausztráliát és Japánt is magában foglaló biztonsági csoportról, amely szintén feldühítette Kínát. Arra a kérdésre, hogy Kína neheztel-e az indo-csendes-óceáni biztonsági együttműködés és a Négyes miatt, Jaishankar a sajtótájékoztatón elmondta:

„Az, hogy országcsoportok együttműködnek, nem furcsa… Az embereknek túl kell lépniük azon az elképzelésen, hogy más országok valahogyan ellenük irányulnak, ha valamit tesznek”.

A Reuters arról számolt be, egy újdelhi szállodában a civil társadalom vezetőinek egy csoportja előtt beszélve Blinken azt mondta, hogy az Egyesült Államok és India közötti kapcsolat „az egyik legfontosabb a világon”.

„Az indiai és az amerikai nép hisz az emberi méltóságban és az esélyegyenlőségben, a jogállamiságban, az alapvető szabadságjogokban, beleértve a vallás- és hitszabadságot… ezek a miénkhez hasonló demokráciák alapvető alapelvei. És természetesen mindkettőnk demokráciája fejlődésben van. Barátként beszélünk erről”

– mondta.

Modi kormányát azzal vádolták, hogy elnyomja a nézeteltéréseket, megosztó politikát folytat, hogy hindu nacionalista bázisát megszólítsa, és elidegenítse a muszlimokat, az ország legnagyobb kisebbségét.

Négy rendőrrel végeztek egy lövöldözésben az Egyesült Államokban

Megrázó eset történt az észak-karolinai Charlotte-bana, ahol négy rendőr vesztette életét egy lövöldözésben.