Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,76 Ft
Euró
390,96 Ft
Font
458,00 Ft
Bitcoin
61,413 $

A kizárólag angol nyelven elérhető adatvédelmi feltételek miatt büntette meg a TikTokot Hollandia

A TikToknak világszerte különböző nyomozásokkal és perekkel kell szembenéznie, most pedig a holland hatóságok bírságolták meg a közösségi oldalt.

Fotó: Unsplash/Solen Feyissa
Külföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

A holland adatvédelmi hatóságok csütörtökön bejelentették, hogy a TikTok megsértette a Hollandiában élő fiatal gyermekek adatvédelmi jogait azzal, hogy nem biztosította számukra a teljes mértékben holland nyelven elérhető adatvédelmi és felhasználási feltételeket.

A közösségi médiaszolgáltató vállalattal szemben 750 ezer eurós, vagyis körülbelül 270 millió forint pénzbírságot szabtak ki az adatvédelmi hatóságok, a TikTok a büntetés ellen fellebbezéssel élt.  Soron kívül Országszerte akadozott a Vodafone és a Digi szolgáltatása is kedden

A hatóságok közleménye szerint azzal, hogy a közösségi oldal nem ajánlotta fel a teljes adatvédelmi nyilatkozatot teljes mértékben holland nyelven, a “TikTok nem nyújtott megfelelő magyarázatot arról, hogy az alkalmazás hogyan gyűjti, dolgozza fel és használja a felhasználók személyes adatait.”

“Ez azoknak az adatvédelmi jogszabályok megsértése, amelyek azon alapulnak hogy az embereknek mindig világos képet kell nyújtani arról, hogy mi történik a személyes adataikkal” – tette hozzá a közlemény.

Az adatvédelmi hatóság tavaly indított nyomozást a TikTokkal szemben, mely egyébként mintegy három és fél millió Hollandiában élő felhasználóval bír – írja a Deutsche Welle az AFP és AP hírügynökségekre hivatkozva.

A TikTok az AFP hírügynökség megkeresésére közölte, hogy az adatvédelmi felhasználási feltételek egy rövidebb és hozzáférhetőbb összefoglalója 2020 júniusa óta elérhető holland nyelven a fiatalabb fogyasztók számára. A közösségi oldal hozzátette, hogy ezt a holland hatóságok elfogadták, mint az ügy megoldását. 

A TikToknak világszerte különböző vizsgálatokkal, perekkel és bírságokkal kellett szembenéznie az elmúlt évek során a hirdetési módszereik és a törvénytelenül adatgyűjtéseik miatt. 

Múlt hónapban egy holland nonprofit fogyasztóvédelmi csoport, a Consumentenbond 1.5 milliárd eurós kártérítési igényt nyújtott be a közösségi oldallal szemben a felhasználók személyes adatainak illegális begyűjtéséért.

Nagy Márton az üzemanyagár-csökkenésről: megértette mindenki, mit szeretne a kormány

A nemzetgazdasági miniszter szerint nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az üzemanyagárak visszakerüljenek a referenciaszinthez. Egyúttal megfontolandónak tartja, hogy a régiós átlagár helyett csak a szomszédos országokat vegyék alapul.