Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,30 Ft
Euró
391,12 Ft
Font
458,44 Ft
Bitcoin
63,868 $

A Maceket is megfertőzheti az egyik legveszélyesebb Windowsos vírus

A Windows-júzerek számára ismerősen cseng az XLoader neve – a számítógépes vírus új törzséről kiderült, hogy már a Maceket is megtámadhatja.

Unsplash
Smart

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Az adatlopó malware cross-platformmá vált, vagyis ezentúl nem csupán a Windows operációs rendszerrel működő komputereket és laptopokat, hanem a Maceket szintúgy megfertőzheti – írta a MacRumors hírportál.

A malware-t macOS-en először a Check Point Software kutatói fedezték fel, és rájöttek, hogy első körben a dark weben árusították 49 dollárért cserébe, ezt követően több mint 69 országban terjesztették szét. Soron kívül 15 éve mutatták be a Samsung első androidos telefonját

Az áldozatok többsége az Egyesült Államok területéről számolt be arról, hogy valamiért lassabban működnek Macjeik, később bebizonyosodott, hogy az XLoader vírus áll a meghibásodások mögött, nem pedig hardveres problémákról van szó.

Az elmúlt három évben több mint ezer malware-ellenes kampányt indítottak a vírus felszámolása érdekében, ám a program olyannyira kifinomult, hogy saját magát képes frissíteni, ezért az újonnan felbukkanó törzsek továbbra is potenciális veszélyekkel fenyegetik a számítógépeket.

Yaniv Balmas, a Check Point igazgatója elmondta, mivel egyre többen vásárolnak macOS-szel futó komputereket, ezért nemcsak a felhasználói piacon figyelhető meg a népszerűség növekedése, hanem ezzel párhuzamosan sajnos a vírusok elterjedése is intenzívebbé vált:

Miközben még mindig jelen van némi rés a Windowsos és macOS-es malwere-ek között, ez a hézag folyamatosan szűkül, ezért a vírusok egyre veszélyesebbé formálódnak, így nem árt, ha nyomon követjük őket.”

Dietetikus mondta el, miért ne várjunk csodát a „fogyiporoktól” és trenddiétáktól

Mint mondta, a tényleges, hosszú távon tartható egészséges életmódhoz egy komoly és átgondolt elhatározás az első lépés, utána jön a többi.