Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,21 Ft
Euró
388,86 Ft
Font
452,98 Ft
Bitcoin
64,339 $

Amerikai opioidválság: 26 milliárd dolláros egyezséget kötöttek a gyógyszercégek

A mérföldkőnek számító megállapodás értelmében a Johnson&Johnson három másik gyógyszerforgalmazóval együtt kifizetné az opioidválság miatt benyújtott több ezer követelés összegét.

Fotó: Flickr/GovPhilMurphy
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Amerikai állami ügyészek egy csoportja szerdán ismertette a nagy gyógyszergyártókkal kötött, mérföldkőnek számító megállapodást a halálos országos opioidválság miatt. A javasolt 26 milliárd dolláros megállapodás a második legnagyobb készpénzes egyezség az 1998-as 246 milliárd dolláros dohányipari megállapodás után.

Az alkuban lefektetett részletek alapján három gyógyszerforgalmazó cég, a McKesson, a Cardinal Health és az Amerisource Bergen várhatóan együttesen 21 milliárd dollárt fizet, a gyógyszergyártó Johnson&Johnson pedig 5 milliárd dollárt fizetne. Soron kívül Kiszabadították az Adácsnál kisiklott tehervonat mozdonyvezetőjét

A forgalmazók a következő 18 év során fizetik ki a részüket, míg a J&J kilenc év alatt fizet, az első három évben legfeljebb 3,7 milliárd dollárt. A vállalatok azt mondták, hogy bár „határozottan vitatják a perekben megfogalmazott állításokat”, az egyezségi megállapodás és az eljárás „fontos lépés” a megoldás felé.

A javasolt megállapodás szerint a kifizetés 4000 kárigényt oldana meg, valamint megelőzési és kezelési programokat is finanszírozna – mondta Letitia James New York-i főügyész. Az összegből csaknem 2 milliárd dollárt a kormányok által felbérelt magánügyvédek számára különítenek el, hogy az opioidipar elleni pereken dolgozzanak. Az összegből egyébként az állami főügyészi hivatalok is részesülhetnek.

James szerint az alku célja, hogy a vállalatokat „felelősségre vonják”, és „több tízmilliárd dollárt juttassanak a közösségeknek országszerte”.

„A számos vállalat, amely opioidokat gyártott és forgalmazott szerte az országban, az életre, sőt az általuk szított nemzeti válságra való tekintet nélkül tette ezt”

– mondta James egy nyilatkozatban.

William Tong connecticuti főügyész szerint „őszintén szólva nincs elég pénz a világon a fájdalom és a szenvedés kezelésére”, de a kifizetés „ott segít, ahol segítségre van szükség”. New York és Connecticut mellett Észak-Karolina, Delaware, Louisiana, Pennsylvania és Tennessee is támogatja a megállapodásokat.

A DW azt írja, a helyi önkormányzatoknak négy hónapjuk lesz arra, hogy aláírják, miután az államok jóváhagyják a javasolt megállapodást. Az elmúlt 20 évben az opioidválság több mint 500 ezer halálesetet okozott és több millió ember került börtönbe az Egyesült Államokban ennek kapcsán.

Eddig még nem látott iPhone-t dobhat piacra az Apple

Egy friss elemzői jelentés szerint az Apple egy karcsúbb, kisebb kijelzővel rendelkező iPhone modellt dobhat piacra 2025-ben.