Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,05 Ft
Euró
390,26 Ft
Font
456,31 Ft
Bitcoin
57,808 $

Koronavírus elleni vakcina helyett vízzel oltott be több mint 800 embert egy orvos Ugandában

A június vége óta szökésben lévő, magát orvosnak kiadó férfit azóta sem sikerült rendőrkézre keríteni Ugandában.

Fotó: Unsplash/Karim Ghantous
Külföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

Mint ahogyan arról mi is beszámoltunk korábban, az ugandai hatóságok letartóztattak két ápolót azért, mert nem valódi oltóanyagokkal oltottak be embereket, akik fizettek is a vakcinákért. A csapat vezetőjeként és harmadik tagjaként azonosított orvos azonban meglépett a rendőrség elől. 

A hamis koronavírus elleni vakcinákkal több mint 800 embert oltottak be, és mint ahogyan az most az RT beszámolójából kiderül, a hatóságok szerint oltóanyag helyett egyszerűen víz volt a fiolákban.  Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Éppen ezért azt tanácsolták az átverés áldozatainak, hogy oltassák be magukat a valódi koronavírus elleni védőoltással, mely ráadásul ingyenes is. 

A csalók június végén buktak le, és a lefoglalt dokumentumokból kiderült, hogy legalább 812 embernek adtak hamis koronavírus elleni vakcinát. A csoport Uganda fővárosában, Kampalában tevékenykedett, és két ápolóból és egy magát orvosnak kiadó férfiból állt.

Míg az ápolókat letartóztatták, az orvos meglépett a hatóságok elől, és azóta is szökésben van. A férfi egyébként több céget is célba vett, és arról győzte meg őket, hogy adagonként 28 és 56 dollár közötti áron oltassák be alkalmazottaikat.

A lefoglalt fiolák távolról az indiai Szérum Intézet által gyártott AstraZeneca-oltóanyagok üvegcséire hasonlítottak, de miután azokat a hatóságok elküldték Indiába ellenőrzésre, kiderült, hogy nem ők állították elő azokat, és nem is ők szállították le Ugandába – hangsúlyozta Dr. Warren Naamara, az ugandai kormány egészségügyi megfigyelőcsoportjának vezetője.

Miután kiderült, hogy az oltóanyagok hamisak voltak, rövid ideig nagy volt a feszültség azzal kapcsolatban, hogy mivel olthatták be az átverés több mint 800 áldozatát. A csoporttól lefoglalt hamis vakcinák vizsgálata során azonban a szakértők megállapították, hogy leginkább vizet tartalmaztak, mint bármilyen más anyagot.

A járvány kirobbanása óta összesen mintegy 90 ezer fertőzést azonosítottak Ugandában, és több mint 2400 ember vesztette életét koronavírus okozta megbetegedés következtében. A széleskörű tesztelés hiánya miatt azonban lehetséges, hogy ennél sokkal több esetről van szó az országban.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.