Szökésben van az ugandai orvos, akit 800 hamis védőoltás beadásával gyanúsítanak

Fotó: Diana Polekhina/Unsplash
not image

Kornis Vivien

2021. július 1. - 19:39

Legalább 800 embert oltottak be Ugandában hamis koronavírus elleni védőoltással – közölték a hatóságok szerdán.

A rendőrség és az ugandai Egészségügyi Minisztérium két ápolót tartóztatott le azért, mert nem valódi vakcinával oltottak be embereket, és hamis igazolványokat állítottak ki a védőoltás felvételének tényéről. A csapat vezetőjeként és harmadik tagjaként azonosított orvos azonban szökésben van – írja az Anadolu hírügynökség. 

Dr. Wallen Naamara magasrangú egészségügyi tisztviselő Uganda fővárosában, Kampalában az ügyben tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy a hamis koronavírus elleni védőoltásokkal oltó csapat rengeteg embert és számos céget megtévesztett. 

Dr. Naamara elmondta, hogy a hamis vakcinákkal beoltott emberek többsége olyan vállalkozások alkalmazottja, melyek oltóanyagonként 200 ezer ugandai shillinget, vagyis körülbelül 16.500 forintot fizettek minden munkavállalójuk boltásáért.

Ugandában a járvány kitörése óta összesen 79.979 fertőzést regisztráltak, és 1023 ember vesztette életét koronavírus okozta megbetegedés következtében. 

A kelet-afrikai országba 964 ezer dózis Oxford-AstraZeneca koronavírus elleni védőoltás érkezett meg márciusban, azóta pedig több mint 800 ezer ember megkapta a vakcinát. Júniusban újabb 175.200 dózis védőoltás érkezett Ugandáva. 

Az ország parlamentje két hétre, július 11-ig bezárt, miután 160, a komplexumban dolgozó ember, köztük 14 törvényhozó pozitív mintát adott a koronavírus-teszten.