Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,95 Ft
Euró
391,88 Ft
Font
458,69 Ft
Bitcoin
62,634 $

Egy friss tanulmány szerint a rák kialakulása összefüggésbe hozható az alkoholfogyasztással

Egy új tanulmány szerint az alkoholfogyasztás összefüggésbe hozható a rák kialakulásának kockázatával.

Fotó: Unsplash/National Cancer Institute
Tudomány

Borbély Fanni

Szerkesztő

A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy az alkoholfogyasztás tavaly világszerte az összes új rákos megbetegedés négy százalékához járult hozzá, és hozzáteszik, hogy ezért sürgősen szükség van a lakosság felvilágosítására.

A The Lancet Oncology című folyóiratban megjelent tanulmány becslése szerint csak a 2020-as évben több mint 6,3 millió száj-, garat-, hangszál-, gége-, vastagbél-, végbél-, máj- és mellrákos esetet regisztráltak. Ezek az esetek mindegyike az alkoholfogyasztással hozható összefüggésbe. Soron kívül Kórházba kellett szállítani a DK-s képviselőjelöltet, akit vasárnap megtámadtak Jászapátiban

Az esetek több mint háromnegyede, azaz 77 százaléka férfi nagyivókra vonatkozott. Minden hetedik eset azonban mérsékelt, napi két ital körüli fogyasztáshoz kapcsolódott. A becslések szerint 741 300 eset 23 százaléka nő volt.

A kutatók az alkoholértékesítésre, -termelésre, -adóztatásra és -fogyasztásra vonatkozó adatok felhasználásával becsülték meg, hogy a világ különböző országaiban naponta mennyi alkoholt fogyasztanak az emberek. A felhasznált adatok a 2010-es évből származnak, mely után tíz évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a hatás a lehetséges rákos megbetegedésekben is megmutatkozzon.

A tanulmány megállapította, hogy az alkohollal összefüggő új rákos megbetegedések száma jelentős eltéréseket mutatott a világon; a legmagasabb számot Kelet-Ázsiában és Közép- és Kelet-Európában, a legalacsonyabbat pedig Észak-Afrikában és Nyugat-Ázsiában figyelték meg.

Mongóliában, Kínában, Moldovában és Romániában volt a legmagasabb az alkohollal kapcsolatos esetek aránya, míg Kuvaitban, Líbiában és Szaúd-Arábiában a legalacsonyabb. A leggyakoribb rákos megbetegedések között a gége (189 700 eset), a máj (154 700 eset) és az emlő (98 300 eset) volt.

A tanulmány szerzői rámutatnak, hogy korábbi tanulmányok szerint az alkoholfogyasztás bizonyítottan károsítja a DNS-t és befolyásolja a hormontermelést, ami hozzájárulhat a rák kialakulásához. Harriet Rumgay, a szerzők egyike szerint az alkoholfogyasztás és a rákkockázat közötti lehetséges kapcsolatra való figyelemfelhívás sürgető szükségességéről szólva nemcsak a lakosság, hanem a politikai döntéshozók figyelmét is fel kell hívni.

Különböző szakpolitikák, például az alkohol elérhetőségének korlátozása, az egészségügyi figyelmeztető címkék, az adózás és a marketingtilalmak csökkenthetnék az alkohol okozta rákos megbetegedések előfordulását Rumgay szerint, aki ragaszkodik ahhoz, hogy a szakpolitikákat az egyes régiókra kell szabni – írja a WION.

Halállistája is volt a hatodikos lánynak, aki szívtájékon szúrta diáktársát Bőnyben

Újabb meghökkentő részletekre derült fény a hétfői iskolai késelés kapcsán.