Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,681 $

Tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a vírustrió a szakadék szélére sodorhatja a brit kórházakat

Egy új jelentés szerint a koronavírus, az influenza és egy, a gyermekek körében gyakori légúti vírus keveréke a télen a katasztrófa szélére sodorhatja az Egyesült Királyság nemzeti egészségügyi szolgálatát.

Fotó: MTI/EPA/Andy Rain
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Orvosi Tudományok Akadémiája arra figyelmeztetett, hogy az influenza és a légúti vírus okozta kórházi felvételek és halálesetek a szokásos szinthez képest megduplázódhatnak, párhuzamosan egy harmadik koronavírus-hullámmal. Az új modellezés szerint az influenza okozta halálesetek száma az országban a legrosszabb esetben elérheti a 60 ezret is.

Az emberek egyszerre három vírust is hordozhatnak, és a tanulmány szerzői szerint a lakosság védelme érdekében olyan tesztre van szükség, amely mindhárom betegséget kimutatja. Soron kívül Újabb női holttestre bukkant a rendőrség, most Miskolcon

„A gyors teszteredmények lehetővé tennék az orvosok számára, hogy gyorsan különbséget tegyenek a betegségek között, adott esetben influenza elleni vírusellenes szerekkel kezelhessék őket, és kiszúrhassák a tendenciákat. Társadalomként tartozunk annyival embertársainknak, hogy korlátozzuk a vírus átvitelének lehetőségét”

– mondta Stephen Holgate, a Southamptoni Egyetem immunfarmakológia professzora.

A Moderna oltóanyaggyártó vállalat célja a jövőben egy olyan éves szuperoltás kifejlesztése, amely számos légúti betegséget, köztük a koronavírust és az influenzát is elnyomhatná. A koronavírustól eltérő légúti megbetegedések megugrása azért esélyes ezen a télen, mert az Egyesült Királyság lakossága tavaly a zárlatok miatt kevésbé volt kitéve ezeknek. A csütörtöki jelentés szerint 15-60 ezer ember halhat meg influenzában a szezon során, míg a legrosszabb esetben akár 30 ezer ember is meghalhat egy átlagos évben.

Az NHS kórházi ágyainak kihasználtsága már a világjárvány előtt is meghaladta a 95 százalékot, és idén a vírus elleni intézkedések miatt csökkentett kapacitással fog működni. A jelentés szerint a közel 84 ezer fős munkaerőhiány és 2500 háziorvos hiánya csak tovább növeli a nyomást. Kormányzati tanácsadók a hét elején arra figyelmeztettek, hogy a koronavírus okozta halálozás napi 200-ra emelkedhet az országban, ami jóval a jelenlegi szint felett, de a januári 1200-as csúcsérték alatt marad, a jövő héten esedékes legújabb újranyitási lépések után – írja a BNN Bloomberg.

Óriási szívességet tett a Kisvárda az Újpestnek a Puskás Akadémia ellen

A Kisvárda nem tudta kihasználni a lehetőséget, és vereséget szenvedett a Puskás Akadémia otthonában, amivel nem kis szívességet tettek az Újpestnek.

A nagybefektetőkkel való küzdelmek ellenére hatalmas nyereségről számolt be a Shell

Miközben az óriásvállalat a nagybefektetőkkel küzd az éghajlati kötelezettségvállalásokért, meglepő módon képes volt növelni nyereségét, ráadásul nem is kis mértékben.