Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
63,613 $

Addig emelkedhetnek az árak a Balatonon, amíg az emberek kifizetik őket

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint külföldiek nélkül nem lesz értékelhető a hazai turizmus.

MTI/Varga György
Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Flesch Tamás az ATV televíziócsatornának adott interjújában elmondta, Budapesten békeidőben a külföldiek a szállodák vendégeinek 80-85 százalékát adták ki, ehhez képest manapság csupán 12-13 százalékos foglaltságot mértek.

A szakember hozzátette, a helyzet az Európa-bajnokság sem segített, ugyanis rövid ideig tartott, és nem is jöttek annyian.  Budapesten mintegy húszezer szállodai szoba és tíz-tizenkétezer Airbnb várja a látogatókat, úgyhogy nem dobták meg annyira a foglaltságot a fővárosban rendezett mérkőzések. Soron kívül Leszedték a közművesek a Momentum zuglói jelöltjének plakátját

Kiderült az is, hogy több hotel a koronavírus-járvány alatt készült el, és csak azok a nagyobb hotelek nem nyitnak ki egyelőre, amik korábban turistacsoportokat fogadtak. Flesch szerint van, ahol kollégium vagy munkásszállás lett a szállodákból, de a többség ki fog nyitni.

A szakértő hangsúlyozta, sok évtizede próbálkoznak, hogy több belföldi turista jöjjön Budapestre, de ha meg is duplázzák a békeidőben tapasztalt arányt, akkor is húsz százaléknál járnak, amiből látszik, hogy külföldiek nélkül Budapest turizmusa a jövőben sem lesz értelmezhető.

Mindemellett pedig vissza kell nyerni a munkavállalók bizalmát a szektorban, hogy biztos állást nyújtson a vendéglátás, hogy nem lesznek újabb lezárások. Ez rövid távon okozhat minőségromlást.

A Balatonon a kereslet-kínálat diktál, ezen felül a munkaerő és az alapanyagok költsége is megnőtt, mivel legtöbben nyerészkedésből emeltek árakat. Flesch ugyanakkor kiemelte, ezt addig lehet fokozni, amíg az emberek kifizetik őket.

Jobb, ha mindenki felkészül, 500 forint lesz egy gombóc fagylalt idén nyáron

A változatosság kedvéért ismételten drágulásra kell készülni a süteményeknél, miközben a kakaó világpiaci ára rekordszintre emelkedett, egy gombóc fagylalt pedig legalább 500 forint lesz a nyáron.