Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,15 Ft
Euró
390,97 Ft
Font
458,25 Ft
Bitcoin
63,962 $

Donald Trump: „Hitler is egy csomó jó dolgot csinált”

Érdekes mondatok hagyták el Donald Trump száját négy évig tartó elnöki ciklusa alatt, de egyik sem volt annyira meghökkentő, mint amelyet nemrégiben hoztak nyilvánosságra egy Trumpról szóló könyvben.

Donald Trump volt amerikai elnök (j) beszédet mond egy rendezvényen a Florida állambeli Sarasotában 2021. július 3-án. MTI/EPA/Rod Millington
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Michael Bender, a Wall Street Journal napilap újságírója ugyanis könyvet írt Donald Trumpról és elnökségéről „Frankly, We Did Win This Election” (Őszintén, tényleg megnyertük ezt a választást) címmel, amelyből a The Guardian szemlézett.

Ebben pedig egy egészen érdekes mondatra bukkantak: állítólag Donald Trump az első világháború lezárásának századik évfordulóján azt mondta kabinetfőnökének, John Kellynek, hogy „Hitler is egy csomó jó dolgot csinált”.

Bender beszámolója szerint ez a mondat egyfajta rögtönzött történelemóra keretében hangzott el, amelyben Kelly emlékeztette Trumpot, hogy ki kinek az oldalán harcolt az első világháborúban és milyen összefüggésben van a két világháború, valamint Hitler brutális atrocitásai.

Az újságíró szerint Donald Trump azzal érvelt, hogy Németország milyen szépen helyreállt gazdaságilag Adolf Hitler irányítása alatt az 1930-as években. Kelly természetesen ledöbbent az elnök kijelentésein és megpróbálta elmagyarázni neki, hogy ez már-már teljesen mindegy.

Kelly azzal érvelt, hogy a németek inkább maradtak volna szegények, minthogy áldozatai legyenek a nácik népirtásának. Bender hozzátette, hogy a kabinetfőnök közölte Trumppal: még ha igaza is lenne, a nácikra egyszerűen nem lehet pozitív szavakat mondani, már csak elvből sem.

Bender szerint Trump történelemtudása más területeken is meglehetősen hiányos volt, belső források beszámolója alapján a rabszolgaságról, a rasszista Jim Crow-törvényekről vagy a polgárháború utáni brutális rasszizmusról szinte fogalma sem volt az elnöknek.

Ezek az információk pedig nagyon nem tesznek jót Trump imidzsének, aki mindent megtett azért, hogy ne mossák össze a szélsőjobboldalisággal. Ennek gyanúja főként akkor merült fel, amikor nem állt ki a nyíltan rasszista szervezetek támadásai ellen, például a charlottesville-i gázolás idején.