Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,57 Ft
Euró
389,27 Ft
Font
454,75 Ft
Bitcoin
59,165 $

Sikkasztás miatt indult eljárás tíz ember ellen a Vatikánban

Megkezdődött a Vatikánban egy tíz ember, köztük Angelo Becciu bíboros elleni sikkasztási ügy tárgyalása.

Ferenc pápa (b,2) libanoni keresztény közösségek vezetőivel imádkozik a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2021. július 1-jén. MTI/AP/Gregorio Borgia
Külföld

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Egy vatikáni bíró elrendelte 10 ember, köztük egy olasz bíboros bírósági tárgyalását. A BBC ír arról, hogy Angelo Becciu bíboros lehet a legmagasabb rangú lelkész a Vatikánban, akit sikkasztással és hivatali visszaéléssel vádolnak meg.

A 73 éves bíboros tagadja a vádakat, ennek ellenére szeptember óta nem dolgozik az egyháznál, bár címét megtarthatta. A vádak egy londoni többmillió dolláros ingatlanvásárlással kapcsolatosak, melyre az egyház pénzét költötték. Soron kívül Dublőrrel segített a jogsiszerzésben egy kecskeméti férfi, 700 ezret kapott érte

Becciu Ferenc pápa közeli segéde volt, kulcspozícióban volt a vatikáni államtitkárságon, mely az egyházhoz beérkező adományokat kezeli, és amely megvásárolt egy luxusapartman-komplexumot Londonban, 200 millió dollárért, azaz kb. 650 millió forintért.

Egy szombati közleményben a bíboroshoz közel álló források közleményt adtak ki, melyben Becciu kijelenti, hogy „egy összeesküvés áldozata” és kitart ártatlansága mellett.

A vádlottak között lesz a Vatikán pénzügyi hírszerzésének két volt vezetője is. Sikkasztás és hivatali visszaélés mellett pénzmosással és csalással is vádolják őket.