Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,017 $

Már 14 gyanúsítottja van az olasz felvonóbaleset nyomozásának

Újabb 11 embert vettek fel a potenciális felelősök listájára az olasz nyomozók a 14 ember életét követelő felvonótragédiával összefüggésben.

...svg content...Mentõalakulatok tagjai vizsgálják a Stresa települése és a Mottarone-hegy között közlekedõ függõvasút egyik lezuhant fülkéjét Verbania közelében 2021. május 26-án. A három napja történt balesetben legkevesebb 14 ember életét vesztette, egy gyerek súlyosan megsebesült. MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Marco
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Az eset még május 23-án történt, amikor a Stresa falujától a Mottarone hegycsúcsig közlekedő felvonó kabinja lezuhant, a kabin pedig a hegyoldalba csapódott. A jelenet nem meglepő módon brutális volt, egy szakértő elmondása szerint ilyen látvány még sosem tárult elé.

A tragédia egész Olaszországot megrengette, a nyomozás pedig rögtön elindult a felelősök megtalálására. Mint utóbb kiderült, a tragédiát az okozta, hogy a kábel elszakadt, az erre kialakított védelmi rendszer pedig ki volt kapcsolva.

A nem megfelelő karbantartás is szerepet játszott a tragédiában, az olasz rendőrök pedig le is tartóztattak három embert a felvonót üzemeltető vállalat vezetőségéből. Olasz lapok szerint azonban a felelősök potenciális köre azonban bővült.

A La Repubblica beszámolója szerint 11 főt vettek fel a gyanúsítottak listájára, főként a karbantartásért felelős Ferrovie del Mottarone és Leitner vállalatok dolgozói, elsősorban a vezetői közül.

A nyomozást ilyen tekintetben nehezíti, hogy a Leitner a karbantartási munkálatokat három alvállalattal végezteti, köztük van az RVS, amely az erőforrásokat tartja karban, a Sateco, amelyik a kabinok közlekedését ellenőrzi és az SCF Monterosa, amely pedig a mechanikus karbantartásért felel.

Az olasz lap ezért kiemeli, hogy nem tekinthető meglepetésnek, hogy ezen három cégből is kerültek fel a gyanúsítottak listájára, akikre kiemelten fog fókuszálni innentől a nyomozás.

Az események szerencsétlen összejátszása, az üzemeltetők felelőtlensége a karbantartás és a vészfékrendszer kikapcsolása terén végül 14 ember halálához vezetett, egyedült egy kisfiú élte túl a balesetet, aki viszont a szüleit vesztette el a tragédiában.

Hajdú Péter szerint Magyar Péter csak köszönettel tartozik Orbán Viktoréknak

Hajdú Péter hosszasan reagált Magyar Péternek egy bejegyzésben, és azt mondta, többek között Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek és Rogán Antallnak is köszönettel tartozik.