Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,60 Ft
Euró
401,20 Ft
Font
479,09 Ft
Bitcoin
63,326 $

Már csak ennyire vagyunk a 5,5 millió beoltottól és a következő nagy lazításoktól

Ma minden bizonnyal átlépjük az 5,5 millió beoltottat, ami többek között azt fogja jelenteni, hogy megszűnik a kötelező maszkhasználat, a belső terekben is.

...svg content...Fotó: Egy fiatal az oltási igazolást tanulmányozza édesapjával, miután beoltották a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. június 25-én. MTI/Rosta
Belföld
Author image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban vendégeskedett, melynek ideje alatt ismét fontos információkat osztott meg, többek között a járványhelyzetről. Kiderült, hogy az elmúlt 24 órában sem volt áldozata a COVID-nak, ami a lehető legjobb hír.

Emellett egyre kevesebb a fertőzött a kórházakban, akik ápolásra szorulnak, miközben az oltási számok növekednek. Ez pedig amiatt jó hír, mert 5,5 millió beoltott után egy újabb nagy lazítási folyamat valósul meg. Soron kívül Ultraérzékeny robotujjakkal mutatnák ki a mellrákot kínai kutatók

A legfrissebb adatok szerint 5 495 888 fő kapta meg eddig az oltását, tehát immáron negyed lépésre lehetünk attól, hogy elérjük az 5,5 millió beadott oltást. Azok, akik a második oltásukat is felvették, 4 973 210-en vannak.

A koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt  több korlátozás feloldásának újabb szakasza lép életbe az 5,5 millió beoltott elérését követően. A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának hatodik fokozatáról szóló kormányrendelet szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben. 5, 5 millió beoltott után:

  • A kórházak és szociális intézmények kivételével megszűnik a kötelező maszkviselés, az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Ugyanakkor a maszkhasználat senki számára sem tiltható meg.
  • Védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra.
  • Megszűnnek az üzletekre vonatkozó korlátozások (a 10 nm/vásárló, és a távolságtartási szabály).
  • Családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedik.
  • Sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények tekintetében nem történik enyhítés, maradnak a hatályos szabályok, vagyis ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken.
  • Az egyetemek és a főiskolák is készülődhetnek a jelenléti oktatás visszaállítására.