Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,052 $

Német késes támadás: minden áldozat nő volt

Továbbra is zajlik a nyomozás a pénteki, Würzbergben történt terrortámadás kapcsán, melynek során egy férfi tombolni kezdett, három személyt megölt és legalább ötöt megsebesített.

...svg content...A helyszínt biztosító rendőrök 2021. június 26-án, miután az előző este egy szomáliai származású férfi késsel járókelőkre támadt és hármat megölt, ötöt megsebesített a bajorországi Würzburgban. A támadót rendőrök lőfegyverrel ártalmatlanították és őrizetbe vették. MTI/AP/Michael Probst
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

A rendőrség pedig most bejelentette, hogy a támadó – aki egy 24 éves, Szomáliából származó menekült volt – csak nőkre rontott rá, ugyanis a sérültek és a halálos áldozatok is nők voltak – tudósított róla a Reuters.

A nyomozók még vizsgálják, hogy pontosan mi válthatta ki a férfi támadását, mi volt a pontos indíték, annyit azonban biztosan tudni, hogy voltak már korábban mentálhigiéniás problémái. Joachim Herrmann regionális belügyminiszter szerint egyelőre úgy tűnik, a támadónak nem voltak terrorista indítékai, de vizsgálni kell még ezt az eshetőséget is. Soron kívül Verőcei halálos hajóbaleset: felvételek a kutatásról az eltűntek után

Herrmann utalt arra azonban, hogy létezhet egy iszlamista dimenziója a támadásnak, az egyik szemtanútól ugyanis azt hallotta, hogy a támadó „Allahu Akbar” kiáltással kezdett bele a gyilkolásba, amely arabul az „Allah a legnagyobb” kifejezést jelenti és gyakran hangzik el terrortámadások előtt.

A rendőrök beszámolója szerint a férfi bement egy bevásárlóközpont konyhai részlegére, majd megkérdezte, merre találhatók a kések. Ezt követően magához vett egyet, leszúrta a kasszást, valamint két másik nőt a boltban.

Ezt követően a szomáliai férfi egy bankba rontott be, majd az utcára tért vissza, ahol összesen öt nőt sebesített meg súlyosan. A férfi tombolását végül a járókelők állították meg, akik előbb bekerítették, majd a kiérkező rendőrök lábon lőtték.

A helyi rendőrség főnöke azt is közölte, hogy a férfi telefonján számos gyűlölködő üzenetet találtak, ám nem tudni még pontosan, hogy ez már arra utalt-e, hogy kifejezetten nőket célzott meg a támadással – ezt még továbbra is vizsgálják.

A menekült férfi egyébként már 2015 óta élt Würzburgban, ő is a nagy európai menekülthullám idején érkezett, amikor Angela Merkel a „Wilkommen” címszó alatt több mint egymillió menekültet fogadott be, akik a háborúk és a mélynyomor elől menekültek.

Utóbb kiderült azonban, hogy a szűrés hiánya problémákat okozott, mivel azóta számos súlyos terrorcselekmény történt Európában, amely a menekültellenes hangokat erősítette fel az egész kontinensen.

Az iráni elnök helikoptere kényszerleszállást hajtott végre és eltűnt

A fedélzeten tartózkodott az iráni elnök mellett a külügyminiszter is.