Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
64,063 $

Vírusos hasmenésbe halt bele négy rohingya menekült egy bangladesi táborban

A bangladesi hatóságok szerint sikerült elkeríteniük a járványt, amely négy menekült mellett 1500 továbbit, azaz a bhashan chari táborban élő rohingyák 10%-át megfertőzte.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/Monirul Alam
Külföld

Takács Petra

Szerkesztő

A bangladesi hatóságok szerint elkülönítettek egy, a rohingya menekültek között terjedő vírusos hasmenés-járványt, amely 1500 embert fertőzött és négyet ölt meg. Az eset az ENSZ és emberi jogi szervezetek aggodalmát is kiváltotta, akik kritizálták, hogy a menekülteket, szám szerint 18000-et az alacsony fekvésű Bhashar Chan-szigetre telepítették az ország mellett.

Az Al Jazeera beszámolója szerint sokak nem szabad akaratukból mentek oda és a szigeten, melyet gyakran érnek ciklonok, még rosszabb körülmények között tartják őket, mint addig. Soron kívül Egyre nagyobb szerepet játszik a közösségi média az álláskeresésben

A hatóságok szerint június elején, pont az első hevesebb monszun után tört ki a járvány, két hét alatt legalább négyen meghaltak benne. A sziget egyetlen, összesen húsz ággyal felszerelt klinikájának orvosa az AFP-nek elmondta, legalább 1550 ember – azaz a szigeten lévő menekültek tizede – fertőződött meg és kb. 600 ember szorult kórházi ellátásra.

A körzet egészségügyi vezetője szerint víztisztító tabletták és szájon át beadható hidratációs oldatok gyors kiosztásával sikerült elhatárolni a járványt, az Al Jazeera azonban idéz egy, a hírügynökségnek nyilatkozó menekültet, aki arra panaszkodott, a kórházban hároméves kisfiának szimplán sóoldatot adtak be, majd hazaküldték.

Az ENSZ és az Amnesty International is bírálta Bangladest, amiért túl gyorsan, sokszor kényszerrel akarják a menekülteket áttelepíteni a szigetre, bár mindkét szervezet szerint ez a megfelelő megoldás, nem szabad azelőtt átszállítani oda a rohingyákat, hogy a megfelelő infrastruktúrát kiépítik ott.

A helyi kormány tagadta a kényszertelepítés vádjait és jelezték, sokkal jobbak a körülmények a szigeten, mint az ország szárazföldi területein, ahol 850 ezer rohingya zsúfolódik a táborokban. A terv az, hogy a 2017-ben kezdődött mianmari népirtás elől menekülők közül százezer embert költöztetnek Bhashan Charra.

Hatalmas robbanás történt egy katonai bázison, 20 kambodzsai katona meghalt

Legkevesebb 20 kambodzsai katona vesztette életét egy katonai bázison bekövetkezett robbanás következtében.