Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,41 Ft
Euró
388,89 Ft
Font
454,33 Ft
Bitcoin
59,102 $

Az Egyesült Királyság tárgyalna az EU-val az állampolgárok választási jogáról

A brit kormány tárgyalni szeretne az EU országaival az Egyesült Királysgában élő uniós, illetve az EU-ban élő brit állampolgárok választási és választhatósági jogainak kölcsönös további garantálásáról.

Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo
Külföld

Takács Petra

Szerkesztő

Nagy-Britannia tavaly január 31-én kilépett az Európai Unióból.
Azok az EU-polgárok, akik 2020 végéig, a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után kezdődött átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek Nagy-Britanniában, a brit belügyi tárca csütörtök esti tájékoztatása szerint a továbbiakban is jogosultak lesznek a részvételre a helyhatósági választásokon szavazóként és képviselőjelöltként.

A minisztérium szerint ez összhangban van a brit kormány azon kötelezettségvállalásával, amelynek alapján az átmeneti időszak végéig Nagy-Britanniában letelepedett EU-polgárok minden megszerzett jogosultságukat megtarthatják. Soron kívül Némi csapadékra van kilátás pénteken, de akár 27 fok is lehet napközben

Azok esetében azonban, akik az átmeneti időszak december végi lejárta után érkeztek, a választási jogokat a jogosultságok kölcsönös elismerésének elve határozza meg a továbbiakban, az EU-tagországokkal kötendő megállapodások alapján, amelyeknek biztosítaniuk kell az uniós országokban élő brit állampolgárok jogosultságainak védelmét is – fogalmaz a londoni belügyminisztérium csütörtöki állásfoglalása.

A tárca szerint a Brexit óta egyes EU-tagállamok nem tartották fenn az ott élő brit állampolgárok választási jogosultságait. Ezért a brit kormány mindegyik EU-országgal olyan megállapodásra törekszik, amely lehetővé teszi a náluk letelepedett brit állampolgárok részvételét a helyi választásokon, annak fejében, hogy ezeknek az országoknak a Nagy-Britanniában élő állampolgárait is megillethesse a szavazati jog a brit helyhatósági választásokon – áll a csütörtöki londoni belügyi nyilatkozatban.

Az állásfoglalás úgy fogalmaz: az egyes EU-tagállamok maguk határozzák meg helyhatósági választásaik szabályait, ezért észszerű, hogy Nagy-Britannia is így tegyen. A tárca kiemeli: vannak olyan EU-országok, amelyek megengedik az Európai Unión kívüli országok állampolgárainak, hogy bizonyos letelepedési kritériumok teljesülése esetén szavazhassanak és indulhassanak a helyi választásokon, de vannak olyan uniós országok is, amelyek ezt nem teszik lehetővé. Ezek közé tartozik Franciaország, Németország és Ausztria.

A brit kormány azonban arra biztatja azokat az EU-tagállamokat, amelyek érdeklődnek e kezdeményezés iránt, hogy kezdjenek tárgyalásokat Londonnal a választási és választhatósági jogokról szóló kétoldalú megállapodásokról – áll a brit belügyminisztérium csütörtöki ismertetésében.

A tárca közölte, hogy Lengyelországgal, Luxemburggal, Spanyolországgal és Portugáliával már sikerült ilyen megállapodást elérni, így ezeknek az országoknak az állampolgárai akkor is részt vehetnek a nagy-britanniai helyhatósági választásokon szavazóként és képviselőjelöltként, ha a Brexitet követő átmeneti időszak 2020. december 31-i lejárta után telepedtek le Nagy-Britanniában.

A minisztérium leszögezte: azok az EU-állampolgárok, akik a tavalyi év vége után érkeztek vagy érkeznek Nagy-Britanniába letelepedési szándékkal, csak akkor kaphatnak választási és képviselőjelöltségi jogosultságokat a brit helyhatósági választásokon, ha országukkal a brit kormány megállapodást kötött az egymás állampolgárainak kölcsönösen biztosított szavazati jogokról.

Azoknak az EU-országoknak állampolgárai, amelyekkel London nem jut ilyen viszonossági egyezményre, a továbbiakban nem szavazhatnak és nem indulhatnak a brit helyhatósági választásokon, ha 2020. december 31. után telepedtek le Nagy-Britanniában.

A brit belügyminisztérium leszögezi: azok a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok, akik jelöltként indultak és mandátumhoz jutottak a múlt havi angliai helyhatósági választásokon, mindenképpen kitölthetik képviselői megbízatásuk teljes időszakát. A nagy-britanniai országos parlamenti választásokon az EU-állampolgárok a Brexit előtt sem vehettek részt.

Agyonverte feleségét a volt kazahsztáni gazdasági miniszter, a gyilkosságról felvétel is készült

A férfi az egyik rokonának a tulajdonában lévő étterembe vitte feleségét, ahol a hajánál fogva rángatta, brutális módon ütlegelte és rugdosta, melynek következtében a nő a helyszínen életét vesztette.