Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
354,72 Ft
Euró
384,85 Ft
Font
451,15 Ft
Bitcoin
67,529 $

Görögország panaszt tesz az UEFA-nál Észak-Macedónia rövidítése miatt

Görögország panaszt tett az UEFA-nál az Észak-Macedónia által a labdarúgó Európa-bajnokságon használt rövidítés miatt.

...svg content...Az osztrák Stefan Lainer (k) és az észak-macedón Elif Elmas (j) a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság C csoportjának első fordulójában játszott Ausztria - Észak-Macedónia mérkőzésen a bukaresti Nemzeti Arénában 2021. június 13-án. MTI/EPA/AP/Vadim Ghirda
Sport

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az ország labdarúgó-szövetségének (FFM) logója az ország mezén jelent meg az Ausztria elleni csoportkör nyitómérkőzésén.

A görög miniszterek azonban kijelentették, hogy Észak-Macedónia nem játszhat az „MKD” rövidítéssel, és a volt jugoszláv köztársaság alkotmányos nevét megváltoztató Preszpa-megállapodás értelmében más megnevezést kell használnia. Soron kívül Magyar Péter szívesen vitázik, de van egy feltétele

Nikosz Dendiasz külügyminiszter vasárnap levelet küldött észak-macedóniai kollégájának, amelyben felszólította a csapatot, hogy tartsa be a megállapodást. Dendias felszólította Észak-Macedóniát, hogy használjon más, a hivatalos nevének megfelelő rövidítést, például „NM”. (Észak-Macedónia) vagy „RNM” (Észak-Macedón Köztársaság).

A miniszter arra is felkérte Észak-Macedónia külügyminiszterét, Bukhar Osmanit, hogy hivatalosan változtassa meg az ország labdarúgó-szövetségének nevét. Eközben Lefterisz Avgenakisz görög sportminiszter szombaton újabb levelet küldött az UEFA elnökének, Alekszandr Ceferinnek, amelyben kérte, hogy járjon közben az ügyben.

A 2018 júniusában, hosszas tárgyalások után aláírt Preszpa-megállapodás több éves vitának vetett véget Athén és Szkopje között. A két szomszédos ország közötti nézeteltérés az elnevezés miatt vezetett ahhoz, hogy a görögök csaknem 30 évig vétózták Észak-Macedónia NATO- és európai uniós csatlakozását.

A görögországi nacionalisták a névváltoztatást az ősi macedónok kulturális örökségének kisajátításaként értékelték, Görögország pedig ragaszkodott ahhoz, hogy Észak-Macedónia tartsa fenn a pozitív kétoldalú kapcsolatokat és teljes mértékben hajtsa végre az aláírt megállapodást. Osmani azonban azt mondta, hogy az MKD kezdőbetűi nem ellentétesek a Preszpa-megállapodással – írja az Euronews.

„A Macedón Labdarúgó-szövetség független és nonprofit szervezet, amely a központi nyilvántartásban egyesületként van bejegyezve, és mint ilyen, nem kap állami pénzt. A Preszpa-megállapodás olyan intézményekre vonatkozik, amelyek állami pénzeket kapnak. És amíg az FFM nem kap állami pénzt, addig nincs kiigazítási kötelezettsége a Preszpa-megállapodás értelmében”

– mondta.

Észak-Macedónia 3-1-es vereséget szenvedett Ausztriától az UEFA Euro 2020 nyitómérkőzésén.

Szijjártó Péter elmondása szerint egyetlen magyar ügynök sincs veszélyben

Szijjártó Péter egy bulvárlap kérdéseire válaszolt.

Magyar Péter szívesen vitázik, de van egy feltétele

Magyar Péter valódi vitát szeretne, csakhogy a kormány semmilyen formában nem hajlandó képviseltetni magát ezen eseményeken.

A Diákhitel Központ szerint nem igazak a sajtóban megjelent állítások

A 24.hu friss cikke szerint olyan törvénymódosítást fogadott el a parlament, mely lehetővé teszi, hogy két lépcsőben a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Gránit Bankhoz szervezzék ki a Diákhitel Központ ügyfeleit. A Diákhitel Központ tagad.