Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
354,98 Ft
Euró
385,31 Ft
Font
451,11 Ft
Bitcoin
69,737 $

Máris reagált Kína az ellenük létrejött G7-tervre: „kis csoportok nem irányíthatják a világot”

Kína figyelmeztette a G7 gazdasági szövetség országait, hogy azok az idők, amikor „egy kis csoport” irányíthatja a világ sorsát, már „réges-rég” lejártak.

...svg content...Emmanuel Macron francia (b) és Joe Biden amerikai elnök kétoldalú találkozójukon a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 vezetőinek csúcstalálkozóján az angliai Cornwall grófságban lévő Carbis Bayben 2021. június 13-án. MTI/AP/Patrick Semansky
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

A legutóbbi G7-találkozó célja az volt, hogy a folyamatosan növekvő globális kínai befolyás ellen valamilyen ellenblokkot sikerüljön formálni. Erre több terv is megszületett, köztük a „Jobb Világ Újjáépítése terv”, melyről mi is beszámoltunk.

A terv lényege, hogy a kínai Út és Övezet nevű projekt ellenpontjaként szintén fejlődő országoknak nyújtanának infrastrukturális beruházásokra – mint autópályák, vasutak és kikötők – forrásokat, viszont azzal a különbséggel, hogy nem olyan konstrukcióban, amelyben a kínaiak. Soron kívül Érdemes figyelni, több banknál is jelentősen megemelkedtek az éves díjak

Pekinget ugyanis többször vádolták már meg azzal, hogy az Út és Övezet projekt kereteiben adósságcsapdába kényszeríti az országokat, mellyel közép- és hosszútávon jelentős politikai és gazdasági befolyást tud szerezni egy-egy nemzetben.

A G7 terve szerint egy „magasabb minőségű, fenntartható és átlátható” alternatív nyújtanak a kínai projekthez képest, és egyáltalán nem az lenne a céljuk, hogy ők taszítsák adósságcsapdába az országokat.

Kína londoni nagykövetségének szóvivője azonban nem fogadta kitörő örömmel a bejelentést – írja a BBC. Mint fogalmazott, azoknak a napoknak vége van már, hogy a „világ döntéseit országok egy kis csoportja diktálja”:

„Mindig is abban hittünk, hogy az országok, legyen szó kicsiről vagy nagyról, erősről vagy gyengéről, gazdagról vagy szegényről, egyenlők és a világügyeit csakis minden ország részvételével történő konzultációval szabad eldönteni”

Földméretű bolygót fedeztek fel, amely akár százmilliárd évig is létezhet

De van egy apró bökkenő, ugyanis a csillaga nem volt túl kegyes hozzá.

Javította az Apple a kitörölt fotókat érintő hibát

A cég szerint csak kevesek voltak érintettek ebben, bár azt nem árulták el, pontosan hány felhasználóról van szó.