Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
63,558 $

Putyin élesen kritizálta a NATO-t, szerinte köptek az érdekeikre

Az ukrán nemzetiségi törvény és az ország esetleges NATO-tagsága volt a témája Vlagyimir Putyin legutóbbi interjújának.

MTI/EPA pool/Anatolij Malcev
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Rosszija 1 állami televíziócsatornának adott nyilatkozatában Oroszország államfője kiemelte, ha Ukrajna csatlakozna a NATO-hoz, akkor Dnyepropetrovszkból vagy Harkovból nagyjából tíz percen belül lehetne elérni rakétákkal Moszkvát.

Putyin úgy gondolja, a jelenlegi helyzet hasonló a kubai rakétaválsághoz, amikor a Szovjetunió által a sizgetországba szánt atomtöltetekkel negyed óra alatt elérhették volna az Egyesült Államok fővárosát. Soron kívül Orbán Viktor szerint Karácsony majdnem megakadályozta az érkezését

Az elnök jelezte, geopolitikai szempontokból elfogadhatatlan lenne Oroszországnak Ukrajna NATO-tagsága:

„Ez vörös vonal volt nekik, vagy nem? Valakinek ezen el kellene gondolkodnia. Elgondolkodni azon, hogyan kellene reagálnunk arra, amiről itt lényegében szó van. Nem akarok durva kifejezéseket használni, de a NATO-nál köptek az érdekeinkre, és kész.”

Az államfő megemlítette az őshonos népekről szóló, májusban benyújtott törvényjavaslatot is, amelyben nem találhatóak meg az orosz nemzetiségűek – olvasható a Ria Novosztyi hírügynökség tudósításában.

A rendelet az oroszokon kívül a magyarokat, a románokat és a lengyeleket is érinti, bár nem róluk szól, hanem az olyan népekről, akiknek nincs Ukrajnán kívül máshol saját államuk, vagyis a krími tatárokról, a krimcsakokról vagy a karaimokról.

Vlagyimir Putyin ennek ellenére elmondta, az oroszok mellőzése a törvényből azzal járna, hogy másodrangú állampolgárokként tekintenének rájuk, ami szerinte a náci Németországhoz hasonló etnikai problémákat és diszkriminációt vetne fel.

Végjátékos büntetővel bukta el a győzelmet a Manchester United az Old Traffordon

A Manchester United ismét saját magát hozta nehéz helyzetbe, most a Burnley ellen az Old Traffordon.