Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,05 Ft
Euró
391,02 Ft
Font
457,96 Ft
Bitcoin
62,771 $

Tavasszal is jelentős mínusszal zárt a magyar turizmus

A koronavírus-járvány miatt bekövetkezett gazdasági válság előtt a vendégéjszakák száma 2,2 millió környékén mozgott, idén áprilisra 200 ezerre esett vissza ugyanez az érték.

Unsplash
Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Portfolio hírportál tudósításából kiderült, a beutazási korlátozások, továbbá a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó óvintézkedések megtették a negatív hatásukat, a szállodákban és panziókban eltöltött éjszakák száma ugyanis 87 százalékkal visszazuhant a pandémia kitörése előtti 2019-es időszakhoz képest.

Mindeközben sokkal kevesebb külföldi választotta Magyarországot úti célként, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma is óriási léptékben, nagyjából 94 százalékkal csökkent. Soron kívül Bőnyi iskolai késelés: a megkéselt lány túl van az életveszélyen

A 2020-as statisztikákhoz nem szabad viszonyítani az adatokat, mivel akkor teljes zárlat jellemezte az országot, ehhez mérten a belföldi vendégéjszakák száma hibahatáron belül, vagyis kétezerrel nőtt.

2020 novembere és 2021 májusa között a covid-járvány terjedésének megakadályozására irányuló óvintézkedések értelmében a szálláshelyek turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket fogadhattak.

Áprilisban a belföldi vendégszám 43 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 138 ezer volt. Az éjszakák 61%-át szállodákban töltötték.

A szálláshelyekre érkezett 23 ezer külföldi vendég 79 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek nagy része szállodában szállt meg.