Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,83 Ft
Euró
391,11 Ft
Font
458,03 Ft
Bitcoin
64,597 $

Egy bűnbanda bosszúja miatt kellett lezárni a forgalmat Brazíliában

A bűnbanda megtámadott egy rendőrőrsöt, de több tucat busz, középület, bank és autó is megrongálódott, miután a bűnbanda megbosszulta vezetőjük meggyilkolását.

Fotó: Unsplash/Bret Kavanaugh
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Manausban elrendelték az iskolák bezárását és felfüggesztették a tömegközlekedést, miután a rendőrség lelőtte egy kábítószer-kereskedő banda feltételezett vezetőjét, amely megtorló támadásokat váltott ki a bandák részéről.

Manausban – Amazonas állam fővárosában és egyben legnagyobb városában – több tucat autóbuszt, középületet, bankot és személygépkocsit vett célba egy kábítószer-kereskedő szervezet a gyilkosság miatti bosszúból – közölte az állam kormánya. Huszonegy járművet gyújtottak fel, Wilson Lima kormányzó pedig vasárnap már a nemzeti gárda bevetését is kérvényezte. Soron kívül Ezek az újítások jöhetnek az iOS 18-cal

Az erőszak masszívan akadályozta a koronavírus elleni oltási kampányt is: Manausban, ahol 2020-ban a vírus egy fertőzőbb változata jelent meg, a tisztviselők a támadásoktól való félelem miatt bezárták az oltóhelyeket, reményeik szerint pedig kedden már folytatódhatnak az oltások. Délben fokozatosan helyreállt a buszközlekedés, azonban a tisztviselők azt mondták, hogy sötétedéskor ismét le fog állni a forgalom.

Amazonas állam biztonsági minisztere, Louismar Bonates azt mondta, hogy a támadásokat a börtönből rendelték el válaszul a „Dadinho” néven ismert állítólagos emberkereskedő, Erick Batista Costa halálára. A helyi hatóságok szerint szombat éjjel a rendőrség megölte őt egy művelet során a Manaus nyugati részén fekvő Redençao negyedben.

Az O Globo arról számolt be, hogy a támadók vasárnap fényes nappal Molotov-koktélokat dobtak buszpályaudvarokra és bankokra, valamint gumiabroncsokat gyújtottak fel. A támadásoktól tartva a boltosok bezárták üzleteiket. Motorcsónakok fedélzetén tartózkodó bűnözők lövöldöztek egy rendőrőrs bejáratára Manaus kikötője közelében – írta a lap. Arról is említést tett, hogy az egyik támadó leszállt a fedélzetről és eldobott egy gránátot, de az nem robbant fel.

Eddig 29 embert tartóztattak le, akiket a támadások végrehajtásával gyanúsítanak – közölte Amazonas állam biztonsági titkársága. Közülük 27-en közvetlenül részt vettek az erőszakos cselekményekben, a másik kettő pedig a támadások tervezésében vett részt. Az O Globo által megkérdezett manausi lakosok elmondták, hogy úgy érezték magukat, mintha túszok lennének saját otthonukban, és féltek kimenni a közösségi médiában terjedő fenyegetések miatt, amelyek állítólag a támadásokért felelős bűnbandától származnak.

„Nagymértékben megerősítettük a járőrözést” – mondta Bonates, a biztonsági titkár. Hozzátette, hogy a rendőrség ellenőrzőpontokat állított fel Manausban és az államban: „Az emberek kijöhetnek az otthonaikból és szabadon mozoghatnak. A rendőrség az utcákon van, hogy garantálja a biztonságot”. A Guardian azt írja, a támadások középpontjában Manaus állt, de történtek támadások Parintins és Careiro Castanho településeken is.

Minden várakozást felülmúlt a NASA új kommunikációs rendszere

226 millió kilométerről kaptak üzenetet az egyik szondájuktól.

Divat, pénzkidobás vagy tényleg hatékony a szemránckrém? Szakértők válaszolnak

A szemkörnyékápolók hatékonyságát illetően megosztóak a vélemények: van, aki imádja őket, míg más azt gondolja, hogy nem sok hasznuk van. Most szakértők mondták el, mit érdemes tudni ennek kapcsán.