Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,70 Ft
Euró
400,84 Ft
Font
478,96 Ft
Bitcoin
61,308 $

Korábban már használt védőoltások is hatékonyak lehetnek koronavírussal szemben

Kiderült, hogy az élő, legyengített kórokozót tartalmazó oltások, mint például a BCG, vagy a kanyaró, illetve a gyermekbénulás elleni vakcina mind-mind képesek kiváltani immunválaszt a szervezetből koronavírussal szemben is.

...svg content...MTI/Rosta Tibor
Egészség/Életmód
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az Infostart hírportál riportjából megtudhattuk, hogy azok az emberek, akik életük során több ilyen oltásban is részesültek, azok anélkül is rendelkeznek magasabb fokú védettséggel, hogy covid elleni vakcinát még egyszer sem kaptak.

A legyengített kórokozóval működő oltóanyagok tartalmazzák a fertőzést okozó patogént, ám csupán kisebb koncentrációban, így súlyos tüneteket nem idéznek elő, mégis arra ösztönzik az immunrendszert, hogy termeljen létfontosságú ellenanyagokat. Soron kívül Külföldi diákhitelük magyar diákhitelre történő kiváltásával csábítaná haza a diplomás fiatalokat a kormány

A feltörekvőben levő vírusokkal szemben is védelmet jelenthet az, ha valaki legyengített kórokozós oltásokat vett fel korábban. A legyengített kórokozók életben maradnak a testbe beadva és így váltanak ki immunválaszt, ahhoz ugyanakkor túlzottan gyengék, hogy megbetegedést is kialakítsanak – írta a lap.

Roberto Gallo, a HIV felfedezésében is részt vevő kutató úgy gondolja, bár ezek az oltások nem helyettesíthetik a koronavírus elleni célzott vakcinákat, alternatív megoldásként mégis meg kellene őket vizsgálni.

„Egy nagy oroszországi influenza-vizsgálat során a kutatók megfigyelték, hogy a gyermekbénulás elleni, szájon át bevehető szer által védett embereknél ritkábban alakult ki influenza. Ezekre az oltásokra a variánsok terjedésének sincsen semmilyen hatása” – magyarázta a szakember.

A rubeola-vakcina kifejlesztője, Stanley Plotkin elmondta, még hónapokig nem tudnak hozzáférni a fejlődő országok lakosai a covid elleni oltásokhoz, ezért az ő immunrendszerüket a készítmények disztribúciójáig BCG-oltással lehetne megerősíteni.