Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,67 Ft
Euró
389,25 Ft
Font
454,82 Ft
Bitcoin
59,114 $

Vajon biztonságosak koronavírus-járvány idején a medencék?

A világon egyre több országban a nyár közeledtével fokozatosan enyhítenek az óvintézkedéseken és sokan az uszodákat választják felüdülésük célpontjának.

Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A világon egyre több országban a nyár közeledtével fokozatosan enyhítenek az óvintézkedéseken és sokan az uszodákat választják felüdülésük célpontjának.

A szakemberek szerint a víz maga nem rejt magában veszélyt, sokkal inkább az újranyitástól és a távolságtartással kapcsolatos szabályok megszegésétől kell tartanunk. Soron kívül Némi csapadékra van kilátás pénteken, de akár 27 fok is lehet napközben

Egyelőre semmi konkrét klinikai vizsgálat nem készült arról, hogy miként terjedhet a koronavírus a medencék vizében, mivel ennek még nem érkezett el a szezonja. Az amerikai járványügyi hatóságok szerint nincs rá egyértelmű bizonyíték, hogy a kórokozó fertőző lenne pezsgőfürdőkben, szaunákban vagy uszodákban.

A medencék vizeit klórral, brómmal és ózonnal szokták fertőtleníteni – mindegyik kémiai anyag alig 30 percen belül megöli a mikroorganizmusokat. Arról nincsenek információk, hogy a Sars-CoV-2 esetében is ugyanilyen hatékonysággal rendelkeznének ezek a készítmények, viszont köztudottan a vírusok rendkívül érzékenyek az ehhez hasonló szerekre.

Az egyik olasz higiéniai szakértő úgy gondolja, nem szabad túlságosan optimistán hozzáállni a helyzethez, mivel epidemiológiai kutatások és kézzel fogható bizonyítékok híján semmi sem garantálja a klór effektivitását, a koronavírus pedig eddig is megannyi nem várt meglepetést tartogatott már számunkra.

Mielőtt megmártóznánk a medencékben, először kinyitjuk a táskánkat, átöltözünk az úszóruhánkba, veszünk egy zuhanyt, majd csak ezután csobbanunk a vízbe, ha pedig végeztünk a lubickolással, ismét megmosdunk, megszárítjuk a hajunkat és távozunk.

Mindez azt jelenti, hogy ha nincsenek rendszeresen fertőtlenítve az öltözők, akkor a felületeken könnyen túlélhetnek a cseppecskékben tanyázó koronavírus részecskéi és melegágyként szolgálhatnak a fertőzéseknek. Az uszodák újranyitásánál ezért kitüntetett figyelmet kell szentelni annak, hogy megfelelően legyenek karban tartva ezek a helyiségek.

A korábban megszokott intervallumban elvégzett tisztítási folyamatokat muszáj lesz jóval gyakrabban elvégezniük a karbantartóknak.

A koronavírus-járványhoz köthető óvintézkedések egyik legfontosabb alapszabálya, hogy tartsuk be a legalább 2 méteres távolságot egymás között. Bár a klórozott víz előreláthatólag sikeresen elpusztíthatja majd a kórokozót, a fertőző cseppecskék köhögéssel és tüsszentéssel ugyanúgy képesek terjedni a levegőben.

Akkor mostantól biztonságos az úszás? Sajnos erre a kérdésre sem tudunk egyelőre konkrét választ adni. A kockázat esélyét nullára lehetetlen csökkenteni, azonban a távolságtartás, a fertőtlenítés és az állandó szellőztetés minimalizálhatja a veszélyt.

Az biztos, hogy vízben közvetlenül nem terjed a koronavírus, viszont nem árt továbbra sem résen lennünk. A nyári lazítások nem jelentik azt, hogy a COVID-19 kórokozója is szabadságra ment volna – ugyanúgy köztünk van és minden alkalmat megragad arra, hogy továbbterjedjen.

Agyonverte feleségét a volt kazahsztáni gazdasági miniszter, a gyilkosságról felvétel is készült

A férfi az egyik rokonának a tulajdonában lévő étterembe vitte feleségét, ahol a hajánál fogva rángatta, brutális módon ütlegelte és rugdosta, melynek következtében a nő a helyszínen életét vesztette.