Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,49 Ft
Euró
389,49 Ft
Font
455,42 Ft
Bitcoin
57,696 $

Az igazságügyi minisztérium Trump elnöksége alatt titokban megszerezte a New York Times riportereinek telefonhívásait

A Trump-kormány titokban lefoglalta a New York Times négy riporterének hívásadatait – írta a lap szerdán.

Fotó: MTI/EPA/Erik S. Lesser
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A nyilvánosságra hozatalra kevesebb mint egy hónappal azután került sor, hogy kiderült: az igazságügyi minisztérium (DOJ) Trump korábbi elnök alatt megszerezte a Washington Post három újságírójának és a CNN egy riporterének kommunikációs adatait.

Az igazságügyi minisztérium a Timesnak elmondta, hogy a hatóságok 2020-ban lefoglalták a négy NYT-újságíró 2017. január 14. és április 30. között készült telefonhívásainak adatait egy kiszivárogtatási nyomozás részeként. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Hozzátették, hogy a tárca bírósági végzést szerzett az újságírók e-mailjeinek naplóinak lefoglalására, de „nem szereztek be semmilyen feljegyzést”. Az igazságügyi minisztérium nem közölte, hogy melyik cikket vizsgálják – jegyezte meg a Times.

„De az újságírók felállása és az időzítés azt sugallta, hogy a kiszivárogtatási vizsgálat olyan titkos információkkal kapcsolatos, amelyekről a négy újságíró egy 2017. április 22-i cikkben számolt be arról, hogy James B. Comey, az FBI akkori igazgatója hogyan kezelte a 2016-os elnökválasztás idején folytatott, politikai töltetű vizsgálatokat”

– írta szerdán a Times.

Az igazságügyi minisztérium közölte, hogy „a hírmédiát minden egyes esetben értesítették” a 2019-2020 közötti kiszivárogtatási vizsgálatokról, amelyekről a NYT szerint iratokat is megszereztek.

„Az újságírók telefonhívásainak lefoglalása mélyen aláássa a sajtószabadságot” – fogalmazott a Times ügyvezető szerkesztője, Dean Baquet az Axios szerint.

„Azzal fenyeget, hogy elhallgattatja azokat a forrásokat, akiktől függünk, hogy a nyilvánosságot alapvető információkkal lássuk el arról, hogy mit tesz a kormány. Elvárjuk az Igazságügyi Minisztériumtól, hogy magyarázatot adjon arra, miért történt ez az intézkedés, és milyen lépéseket tesznek annak érdekében, hogy ez a jövőben ne fordulhasson elő még egyszer”

– tette hozzá.

Biden elnök a múlt hónapban azt mondta, hogy nem engedné meg az Igazságügyi Minisztériumnak, hogy lefoglalja az újságírók e-mail- vagy telefonhívásait, és ezt a gyakorlatot „egyszerűen helytelennek” nevezte.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.