Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,793 $

Az ügyészek 30 év letöltendőt kérnének George Floyd gyilkosára

Derek Chauvin volt rendőrtisztet áprilisban ítélték el a gyilkosságért, és június 25-én várható az ítélethirdetés.

Fotó: Court TV
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az ügyészség szerdán azt mondta, hogy a gyilkosság „megrázta a nemzet lelkiismeretét”, és hosszadalmas büntetést követelt a volt rendőrnek. A védelem azonban a gyilkosságot Derek Chauvin kiképzése alapján „jóhiszeműen elkövetett hibának” minősítette.

George Floyd meggyilkolása világszerte hatalmas felháborodást, továbbá a rasszizmus és a rendőrség erőszakos fellépése elleni tüntetések hullámát váltotta ki. Chauvint és három másik volt rendőrt most külön-külön vádolják George Floyd állampolgári jogainak megsértésével. Soron kívül Budán nyílik meg hamarosan az ország legnagyobb Aldi üzlete

Peter Cahill bíró már korábban úgy döntött, hogy George Floyd meggyilkolásában súlyosbító tényezők játszottak szerepet – többek között az, hogy Chauvin mennyi ideig térdelt Floyd nyakán. Mindez lehetővé teszi a bíróság számára, hogy az állam által javasolt 15 évnél hosszabb büntetést szabjon ki.

Az ügyészek 30 évet követelnek Chauvinra, mondván, hogy ez „megfelelően figyelembe venné a vádlott magatartásának az áldozatra, az áldozat családjára és a közösségre gyakorolt mélyreható hatását”, s bármilyen ítéletnek „meg kell mutatnia, hogy senki sem áll a törvény felett, és senki sem áll alatta sem” – fogalmazott az ügyészség.

Chauvin védőügyvédje, Eric Nelson azonban szerdán indítványt nyújtott be a bíróságon, amelyben „a büntetési időtartam lefelé történő eltérését” – a bírósági irányelvek által javasoltnál rövidebb büntetést – indítványozta, és azt mondta, hogy próbaidőt kellene kapnia, és jóvá kellene írni a már letöltött időt is – írja a BBC.

„Chauvin bűncselekménye leginkább egy jóhiszeműen elkövetett tévedésként írható le… nem pedig egy törvénytelen cselekmény szándékos elkövetéseként” – mondta az ügyvéd, azzal érvelve, hogy védence „nem volt tudatában annak, hogy egyáltalán bűncselekményt követ el”, és azt hitte, hogy „egyszerűen csak törvényes kötelességét teljesíti”.

„Chauvin arra kéri a bíróságot, hogy a megállapításain túlmenően legyen tekintettel a hátterére, a büntetlen előéletére, a próbaidőre való alkalmasságára, az ügy szokatlan tényeire, és arra, hogy a volt rendőr egy „elromlott” rendszer terméke” – mondta Nelson.

Egyre nagyobb méreteket ölt az éhezés Gáza északi részén

A Gázai övezet északi részén valóságos éhínség tapasztalható, figyelmeztet a Világélelmezési Program.

Videón Haaland mesternégyese a Manchester City meccséről

Haaland nagy napon van túl, ugyanis mesternégyest szerzett a Manchester City legutóbb mérkőzésén, amivel válaszoltak az Arsenal üzenetére.