Dollár
422,60 Ft
Euró
407,42 Ft
Font
455,52 Ft
Bitcoin
20,154 $

Mit tudtunk meg a George Floyd-gyilkosság tárgyalásának első hetéből?

Fotó: Pixabay/F. Muhammad/
not image

Kolláth Benjámin

2021. április 4. - 18:25

Derek Chauvin tovább térdelt George Floyd nyakán, mint eredetileg ismert volt és több szemtanú is bűntudatot érez, amiért nem avatkoztak közbe.

A héten élesben is elkezdődött a volt rendőr, Derek Chauvin tárgyalása, akit azzal vádolnak, hogy tavaly májusban Minneapolisban meggyilkolta George Floydot. Floyd azután vesztette életét, hogy letartóztatása közben Chauvin majdnem tíz percig térdelt a nyakán. Az eset kirobbantotta a legnagyobb tömegtüntetés-sorozatot a 60-as évek emberi jogi mozgalma óta Amerikában.

Floyd halála újra a Black Lives Matter mozgalomra irányította a rivaldafényt. A tüntetők az igazságügyi rendszer és a rendőrség reformját, sokszor utóbbi teljes feloszlatását követelték, hogy ezzel vessenek véget a régóta tartó, rasszok közötti egyenlőtlenségeknek a letartóztatások, tárgyalások és büntetések között.

Az esetről készült videó világszerte millióknak mutatta be Floyd lassú halálát Chauvin kezei közt. A volt rendőr nem vallotta magát bűnösnek. A Guardian gyűjtötte össze, mik a legfontosabb tudnivalók a tárgyalás első hete után.

Az ügyészek hétfőn elárulták, hogy Chauvin 9 perc 29 másodpercig, azaz 43 másodperccel tovább tárgyalt Floyd nyakán, mint amit az NPR először jelentett. A vád szerint Chauvin úgy ölte meg Floydot, hogy „addig zúzta és nyomta a földhöz, amíg az élet is kiszorult belőle.”

Jerry Blackwell, a vád ügyésze azt is elmondta, hogy az utolsó perc alatt Floyd már nem lélegzett, még azután is rajta térdelt a rendőr, hogy a kiérkező rohammentős megállapította, Floydnak nincs pulzusa.

Darnella Frazier, aki 17 éves volt, amikor videóra vette Floyd halálát, elmondta, bűntudatot érzett, amiért nem tudott közbeavatkozni: „Folyamatosan azon kaptam magam, hogy bocsánatot kérek tőle, amiért nem teszek semmi többet.”

Frazier szerint azonban a lényeg az, amit Chauvin tehetett volna a helyzetben. A lány szerint a rendőrnek végig „hideg, közönyös” volt a tekintete és szerinte amikor már egy kisebb tömeg kérlelte, hogy szálljon le az áldozatról, inkább még jobban a nyakába nyomta a térdét.

Floyd barátnője, Courteney Ross elmondta, mind ő, mind Floyd rászoktak a fájdalomcsillapítóra, ám a férfi halála előtti hetekben éppen leszokóban voltak. Ross szerint Floyd egy ideig tiszta volt, miután túladagolás miatt neki kellett kórházba vinnie, két héttel a halála előtt azonban újra elkezdte szedni a tablettákat.

Az ügyészség szerint a vallomás alááshatja Chauvin védelmét, miszerint a drogok és egyéb egészségügyi problémák okozták Floyd halálát, Ross leírása alapján ugyanis szerintük Floyd szervezete már hozzászokott az opioidokhoz és ekkora mennyiség nem okozhatta a halálát.

Ross, aki három éve volt együtt Floyddal, azt is elárulta, hogy krónikus fájdalmai után neki is opioidos fájdalomcsillapítót írt fel az orvos és ő is rászokott. Floyd sportolás közben szerzett sérülés miatt kezdte őket szedni.

A helyi tűzoltó, Genevieve Hansen szabadnapos volt, amikor a helyszínre keveredett és beszámolója szerint a rendőrök – akik között Chauvin volt a „vezető” – akadályozták, hogy elsősegélyt nyújtson neki.

Egy új videót is lejátszottak, amelyet Chauvin testkamerája rögzített. Ezen egy másik szemtanú, Charles McMillian kéri számon a rendőrt, miért használt ilyen erőt Floyd ellen, akinek holttestét ekkor már elszállították.

Chauvin ezen a videón arról beszél McMilliannek, hogy amit állít – hogy túlzott erőhasználat volt, ami történt – „csak a magánvéleménye”, és hogy „muszáj volt féken tartani a fickót, mert egy hatalmas figura, valószínűleg be is volt drogozva.”

Az ügyészek megkérdezték McMilliant, mért rivallt rá a rendőrre, miután a mentők már elvitték Floydot, mire ő azt válaszolta: „Azért, mert amit láttam, helytelen volt.”