Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
62,965 $

Túlszaporodtak a vérszomjas farkasok Borsodban, emberekre is veszélyesek lehetnek

Rengeteg szétmarcangolt állattetem bizonyítja, hogy a farkasok egyre nagyobb veszélyeket jelenthetnek nemcsak a helyi vadállományra és jószágokra, hanem az emberekre is.

Unsplash
Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Sokszínű Vidék riportjából kiderült, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egyre gyakrabban számolnak be gazdák arról, hogy farkastámadás következtében eltűntek jószágaik a legelőkről.

Az egyik nyilatkozó gazda elmondása szerint tavaly közel 50-60 borjú nem került be az istállóba, 6-7 juhot téptek szét a vadállatok, és még egy tenyészbikának is nyoma veszett, aminek nagyjából 1,2 millió forint az értéke. Soron kívül Szentkirályi Alexandra a Szomszédok legendájával, Vágási Ferivel üzent Karácsonynak

Az állattenyésztő szakember kiemelte, az áldozatok valós száma ennél jóval nagyobb lehet, ezért szükséges lenne a farkasok populációjának megritkítása.

A gazdák csak villanypásztorral terveznek védekezni a támadások ellen, ez viszont nem nyújt teljes védelmet, mivel a farkasok legtöbb esetben átkaparják magukat a szerkezet zsinege alatt, ezért a legelő állatokat istállóban kell hagyniuk ahelyett, hogy kiengednék őket a legelőkre lakmározni.

Mivel vadászati nyomás nem fenyegeti a farkasállományt, a túlzott elszaporodásuk és éhségük arra buzdíthatja őket, hogy akár az embereket is megtámadják.

„Egyelőre a vadállományban okoznak komoly károkat, ezzel lehet vitatkozni, hogy ez egy elviselendő kár-e, vagy nem. Viszont a haszonállatokban, a háziállatokban vagy akár az emberéletben bekövetkezett károk kit terhelnek? Nem mehet ez így tovább! Folytatjuk az érintettekkel az egyeztetéseket, hogy a kialakult helyzetre megtaláljuk a megnyugtató megoldást” – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.