Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,077 $

Téves riasztásnak bizonyult a második kongói vulkánkitörés

Bejárta az egész kongói nyilvánosságot a hír, hogy egy másik vulkán is kitört a kelet-kongói Goma városa közelében, mely miatt evakuáltak is több ezer embert.

...svg content...A Nyiragongo hegy vulkánja a kitörése után a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén fekvõ Gomából nézve 2021. május 22-én. Szakértõk szerint a várost nem fenyegette veszély. A Nyiragongo legutóbb 2002-ben tört ki, akkor a láva Goma felé áramlott, 250 ember meghalt, 120 ezer pedig hajléktalanná vált. MTI/EPA/Hugh Kinsella Cunningham
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Alig egy hete tört ki a Nyiragongo-vulkán Goma városa közelében, melynek hatására több százezer embert evakuáltak. Volt, aki a város nyugati része fele vette az irányt, mások keletnek indultak meg és át is lépték a ruandai határt.

Az első vulkánkitörésben legalább 30 ember vesztette életét és több ezer otthon vált lakhatatlanná a láva miatt. Még csak fel sem ocsúdtak a kongóiak az első kitörésből, naponta több tucat földrengés rázta meg Goma városát, ráadásul a Beni felé vezető utat láva lepte el. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

A helyi sajtó pedig arról számolt be szombaton, hogy egy második vulkán is kitört Goma mellett, miközben az evakuáltak már a jó hírekre vártak – számolt be róla az RT. Patrick Muyaya kongói kormányszóvivő még egy közleményt is kiadott, ám abban már nem Goma városa volt érintett:

„A mai napon kitört a Murara-vulkán a lakatlan Vuringa körzetében” – fogalmazott a közleményben, ám néhány órával később kiderült, hogy a vulkánkitörés téves riasztásnak bizonyult és nem történt tényleges kitörés.

A Kongói Demokratikus Köztársaság Kommunikációs Minisztériuma ugyanis bejelentette, hogy egy megfigyelő repülőgép repült el a vulkán felett és azt követően, hogy körbenézte az egész környéket, megállapítható volt, hogy nem történt újabb kitörés.

Mint fogalmaztak, a vulkánkitörés veszélyét valószínűleg a folyamatosan égő faszén által gerjesztett füsttel keverhették össze, az áramló füstre úgy tekinthettek, mintha vulkanikus tevékenység lenne és a kitörés előrejelzője.

Addigra viszont már több ezer lakost evakuáltak Gomából, amikor a kormány bejelentette, hogy téves riasztás volt. A Nyiragongo kitörése és az újabb riasztás következtében pedig az egyébként másfél millió lakossal rendelkező város jóformán kiürült és nem tudni még, mikor kezdhetnek visszatérni az emberek.

Lemondással fenyegetőzik az izraeli védelmi miniszter, ha nem fogadják el a háborús tervét

Az izraeli háborús kabinet egyik tagja lemondással fenyegetőzik, amivel válaszút elé állította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt.

Nem szeretik a fiatalok, ha az influenszerek politizálnak

Egy friss felmérés szerint a magyar fiatalok többsége nem különösebben vevő az influenszerek politikai állásfoglalására.

Kirúghatja a Barcelona Xavit, de az a klubnak is nagyon fájna

A Mundo Deportivo friss beszámolója szerint jelentős anyagi terhet jelentene a Barcelonának, ha úgy döntene, hogy végül meneszti Xavit a vezetőedzői posztról.