Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,57 Ft
Euró
389,06 Ft
Font
452,28 Ft
Bitcoin
63,071 $

Valószínűtlen, hogy a vírus átterjedhet a halottakról élő emberekre

Néhány hete több olyan holttestet találtak az indiai Uttar Pradesh és Bihar államokban, amelyekről feltételezték, hogy a koronavírus áldozatai voltak, folyók partján eltemetve, és a Gangesz partjára sodródva.

Fotó: MTI/EPA/Farúk Hán
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) tanulmánya szerint a koronavírus halottakról való átvitele nagyon valószínűtlen, ez pedig alapjában megváltoztathatja a koronavírus áldozatainak utolsó kenetét Indiában.

„A koronavírus nem marad aktív az orr- és szájüregben 12-24 órával a fertőzött személy halála után. Mintegy 100 holttestet teszteltek újra koronavírus-fertőzésre a halál beállta után 12-24 órával, és az eredmény negatív volt. Mivel a halottakban nincs légzés, és nincs mód a vírus kibocsátására, a vírus átvitelének esélye szinte elhanyagolható” – fogalmazott Dr. Sudhir Gupta, a Delhiben működő AIIMS kutatóintézet törvényszéki orvostudományi és toxikológiai osztályának vezetője. Soron kívül 400 fős küldöttséggel érkezik a kínai elnök, aki miatt a légteret is lezárhatják

Hozzátette azt is, hogy az embereknek nem szabad pánikba esniük és elhagyniuk szeretteik holttestét a vírusfertőzéstől való félelmükben.

„Több olyan esetet láttunk, amikor az emberek nem jelentkeznek, hogy méltóságteljes végtisztességet adjanak halottaiknak. A holttest elhamvasztásához nincs szükség védőfelszerelésre; az olyan alapvető óvintézkedések, mint a maszkok és kesztyűk viselése, megfelelő biztonságot nyújtanak. A holttestekkel való érintkezés egyáltalán nem jelent kockázatot. Biztonsági okokból a holttest orr- és szájüregét el kell tömíteni, hogy megakadályozzuk a testnedvek kiszivárgását. Az emberek megőrizhetik halottaik méltóságának tiszteletben tartását, ami minden halottat megillet. Ez volt a tanulmányom egyetlen indítéka”

– osztotta meg Dr. Gupta.

A járvány idején az egész országból érkeztek jelentések arról, hogy a helyiek a járvány terjedésétől való félelem miatt megakadályozták a koronavírus áldozatainak családjait az utolsó kenet feladásában. A Sputnik News azt írja, sok esetben az emberek a fertőzéstől való félelem miatt nem voltak hajlandóak elvinni szeretteik maradványait a hamvasztás után.

„A családtagok elhagyják a holttesteket, a nem kormányzati szervezeteket kérik fel a hamvasztás elvégzésére. A kormánynak ezt az információt mindenki számára el kell terjesztenie, hogy az elhunyt lelket méltósággal búcsúztathassák. Nem áll fenn a fertőzés veszélye a földi maradványoktól” – tette hozzá Dr. Gupta.

A tanulmány megállapításai jelentős hatással lehetnek a koronavírus áldozatainak földi maradványainak elhelyezési módjára. Az ország különböző részeiről több olyan nyugtalanító esetről is beszámoltak, amikor a helyiek tiltakoztak a koronavírus áldozatainak elhamvasztása ellen, még a hamvasztási helyeken is.

A méltóságteljes végtisztességhez a hindu hamvasztásoknál bonyolult rituálékat kell betartani, beleértve a holttest megmosását a hamvasztás előtt. Két-három nap múlva a hamvasztás helyszínéről összegyűjtik a hamvakat és a csontokat, és egy korsóban tárolják. A bonyolult rituálék csúcspontja a hamvak és csontok folyóba merítése.

Dráma Párizsban, a PSG kiesésével döntős a Dortmund a Bajnokok Ligájában

Eldőlt, melyik csapat jutott be elsőként a Bajnokok Ligája döntőjébe a PSG és a Dortmund közül.

Az USA után olasz egyetemekre is átgyűrűztek a palesztin-párti tüntetések

Azt követően, hogy az Egyesült Államokban már hetek óta jelentős palesztin-párti megmozdulások zajlanak a különböző egyetemeken, a jelenség az olaszországi felsőoktatási intézményekre is átterjedt.