Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,49 Ft
Euró
391,28 Ft
Font
458,11 Ft
Bitcoin
63,472 $

32 parlamenti képviselő hunyt el koronavírus-fertőzésben, a maszkviselés azonban így sem bevett

Az 500 tagból álló törvényhozói szerv, a Nemzeti Tanács alelnöke pénteken megerősítette, összesen 32 parlamenti képviselő vesztette életét koronavírus-fertőzésben a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

Helyiek nézik a lávafolyam által okozott pusztítást a Nyiragongo hegy vulkánjának kitörése után a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén fekvő Gomában 2021. május 23-án. Szakértők szerint a várost nem fenyegette veszély. A Nyiragongo legutóbb 2002-ben tört ki, akkor a láva Goma felé áramlott, 250 ember meghalt, 120 ezer pedig hajléktalanná vált. MTI/AP/Justin Kabumba
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

A hivatalos kongói számok szerin a járvány kitörése óta 31 248 ember fertőződött meg a SARS-CoV-2 vírussal, közülük pedig mindössze 780-an vesztették életüket – írja az Index. Ám, mint a legtöbb afrikai ország esetében, itt is kérdéses az adatok hitelessége.

Elég csak abból kiindulni, amit Jean-Marc Kabund, a kongói törvényhozás alsó házának alelnöke jelentett be, hogy a járvány közel megtizedelte a parlamentet, ugyanis az 500 fős Nemzeti Tanács 32 tagja vesztette életét a fertőzés szövődményeiben. Soron kívül Élőben adja a tv a Bayern München-Real Madrid Bajnokok Ligája elődöntőt

Hozzájárult a katasztrófához, hogy bár a törvényhozás épületében is kötelezően elrendelték a maszk megfelelő viseletét, nagyon sok parlamenti képviselő hagyta figyelmen kívül a rendeletet és maszk nélkül mentek be az ülésteremben.

A maszk különösen akkor került egy-egy képviselőről, amikor a politikai ellenfeleik felszólalása ellen végeztek obstrukciót, például kifütyülés útján. Mint az Index felidézi, decemberben volt a leglátványosabb megnyilvánulása egymás akadályozásának.

Akkor ugyanis Félix Tshisekedi kongói elnök hívei, valamint az őt megelőző Joseph Kabila elnök hívei előbb szóváltásba keveredtek, majd tettlegességbe csaptak át, többek között székekkel és vödrökkel dobálták egymást, nem meglepő módon maszk nélkül akkor is.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban ráadásul az oltási kampány is erősen akadozik, ugyanis az annak szívében lévő AstraZeneca-vakcina használatát a vérrögképződés miatt felfüggesztették és azóta sem folytatták, így az 1.7 millió vakcinájuk 75 százalékát tovább kellett adni, mert lejárt volna a szavatosságuk.

A kongói oltási kampányt még április 19-én indították be, ám azóta alig 20 ezer embert sikerült beoltani az egyébként 80 millió lakossal rendelkező országban. A kongóiakat ráadásul nehéz is rávenni jelenleg az oltakozásra, ugyanis sokan félnek a mellékhatásoktól vagy nem érzik olyan súlyosnak a járványt.

Videón a Barcelona kapusának hatalmas potyagólja

Az Arsenal után a Barcelona kapusa is óriási potyagóllal hívta fel magára a figyelmet, de a Valencia ennél is rosszabbul járt.

Újabb nagy baleset történt az M3-ason, négy kamion ment egymásnak

Rövid időn belül ez már a harmadik nagyobb baleset az M3-as autópályán, ezúttal négy kamion futott egymásnak.