Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,02 Ft
Euró
389,55 Ft
Font
455,16 Ft
Bitcoin
59,366 $

Több tonna műanyaggal borította be Srí Lanka partjait az égő konténerhajó

A Colombo kikötőjének közelében lehorgonyzó szingapúri felségjelű MV X-Press Pearl 278 tonna bunkerolaj szivárgásával fenyeget.

Colombo, 2021. május 26. Két ember nézi az elõzõ nap kigyulladt X-Press Pearl nevû teherhajóról felszálló füstöt Colombo partjainál 2021. május 26-án. A szingapúri felségjelû, veszélyes vegyi anyagokat szállító hajónak a 25 tagú legénységét sikerült kimenteni. A teherhajó május 15-én hajózott ki a nyugat-indiai Hazira kikötõjébõl, fedélzetén 1486 konténernyi salétromsavval és egyéb vegyi anyagokkal, és május 20-án, Colombo partjainál adott le vészjelzést. MTI/EPA/Chamila Karunarathne
Külföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

Az AFP hírügynökség tudósítása szerint Srí Lanka fővárosa közelében több tonna elszenesedett műanyagot sodort partra a víz pénteken, amint az égő konténerhajó nemzetközi mentési műveletei a kilencedik napba léptek.

Vastag fekete füst száll a magasba a szingapúri felségjelű MV X-Press Pearlről, amely közvetlenül Colombo kikötője előtt horgonyzik, és a hajó égése 278 tonna üzemanyag szivárgásához vezethet.  Soron kívül Repülő Suzukit kaptak lencsevégre Kőbányán – ezért kell körültekintően előzni (videó)

Több millió, égett olajjal és egyéb maradványokkal keveredő műanyagdarabkától kell megszabadítania a haditengerészet tisztjeinek Negombo partját, melyet halászati központként és turisták népszerű pihenőhelyeként ismernek. A strandot le kellett zárni a szennyeződés következtében. 

Buldózerek segítségével gyűjtöttek össze több tonnányi műanyag pelletet, melyek a konténerszállító hajó legalább nyolc konténeréből származnak. Az MV X-Press Pearlön legalább 28 konténer található, amelyek a csomagolóipari nyersanyagként használt pellettel vannak megtöltve. 

A konténerhajón található tárolókban 25 tonna salétromsav, ismeretlen mennyiségű etanol és kenőanyag került volna szállításra. A hatóságok szerint a tüzet salétromsav-szivárgás okozta, melyről a legénység május 11-e óta tudott – közölte Srí Lanka Tengeri Környezetvédelmi Hatósága (MEPA). 

Dharshani Lahandapura, a MEPA elnöke elmondta, hogy elkerülhető lett volna a katasztrófa, ha a legénység a szivárgó konténereket kipakolta volna, vagy visszavitték volna a kikötőbe, ahonnan származik, mielőtt beléptek volna a Srí Lanka-i vizekre. A MEPA olajszennyezéstől tart. 

Nishantha Ulugetenne, a Srí Lanka-i haditengerészet főparancsnoka csütörtökön közölte, hogy az időjárás javulásával is napokba telik majd a tűz eloltása. A lángok megfékezése érdekében négy indiai hajó csatlakozott Srí Lanka haditengerészetéhez, a mentési műveleteket a holland SMIT vállalat vezeti, mely speciális tűzoltóhajókkal vesz részt a munkákban.

Agyonverte feleségét a volt kazahsztáni gazdasági miniszter, a gyilkosságról felvétel is készült

A férfi az egyik rokonának a tulajdonában lévő étterembe vitte feleségét, ahol a hajánál fogva rángatta, brutális módon ütlegelte és rugdosta, melynek következtében a nő a helyszínen életét vesztette.