Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,017 $

Magyar technológia segíti az új koronavírus elleni készítmények fejlesztését

Magyar kutatók vezetésével kifejlesztett technológia jelenthet áttörést a koronavírus és más betegségek legyőzésében.

...svg content...Fotó: Lucas Vasques/Unsplash
Tudomány

Kornis Vivien

Szerkesztő

A koronavírus és egyéb, új fertőzőbetegség leküzdésében is segíthet a magyar kutatók vezetésével kifejlesztett új SpotXplorer technológia, amely a betegséget okozó fehérjék Achilles-sarkát, a legfontosabb támadási célterületet képes azonosítani. A technológia új távlatokat nyithat az igazán hatékony gyógyszerek kifejlesztésében – adta hírül Dr. Jakab Ferenc a Virológia Pécs Facebook-oldalán. 

Magyar kutatók a Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerkémiai kutatócsoportjának vezetésével, valamint a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Nemzeti Laboratórium munkatársainak részvételével új technológiát fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi a legfontosabb célterületek beazonosítását a fehérjéken. Ezen célterületek pontos ismerete nagyon fontos szerepet  játszik a betegségek elleni hatékony gyógyszerek tervezésében és kifejlesztésében. Soron kívül A Budapesten fogva tartott olasz antifasiszta nő szerint igazságtalanság áldozatává vált

“Az eddig ismert támadáspontok tulajdonságainak elemzésével azonosíthatók azok a kapcsolódási mintázatok, amelyek segítik a jövő gyógyszereit abban, hogy a betegséget okozó fehérjékhez hatékonyan kapcsolódva megváltoztassák azok hibás működését. Vagy éppen ellenkezőleg, blokkolják egy-egy fehérje aktivitását, ezzel megakadályozva annak normális működését. Ez igen fontos lépés lehet például a fertőző betegségekkel vívott harcban az orvostudomány számára” – emelte ki Dr. Jakab Ferenc a közösségi oldalon közzétett bejegyzésben. 

A magyar kutatók amerikai, angol, lengyel, osztrák és szlovén csoportokkal együttműködve bizonyították, hogy a SpotXplorer technológia sikeresen alkalmazható új, betegséget okozó fehérjéken is, és mind a leukémia, mind a koronavírus gyógyszeres kezelésének új készítményeiben segíthet. 

Az innovatív technológiáról szóló tanulmány május 27-én jelent meg a Nature Communications tudományos szaklapban angolul.

Hajdú Péter szerint Magyar Péter csak köszönettel tartozik Orbán Viktoréknak

Hajdú Péter hosszasan reagált Magyar Péternek egy bejegyzésben, és azt mondta, többek között Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek és Rogán Antallnak is köszönettel tartozik.