Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,36 Ft
Euró
388,99 Ft
Font
454,69 Ft
Bitcoin
58,525 $

Egyre nagyobb veszélyt jelentenek a világ kiberbiztonságára az észak-koreai hackercsoportok

Az atomfegyverrel is rendelkező Észak-Korea az elmúlt időszakban informatikai fronton is bekeményített, kiberbiztonsági szakértők szerint már több alkalommal is Kim Dzsongun pártjához köthető hackercsoportok támadtak meg nyugati vállalatokat.

MTI/EPA/KCNA
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Phenjannal szemben rengeteg nemzetközi szankció él, Kim Dzsongun ugyanis a figyelmeztetések és gazdasági megtorlások ellenére folytatta atomprogramját, melynek következtében további nukleáris tölteteket hoztak létre. Hosszú távon mindez azt jelenti, hogy a kelet-ázsiai ország komoly fenyegetés a nyugati államokra nézve, ám nemcsak ezen a fronton terveznek támadást indítani – írta a SCMP hírportál.

Először 2014-ben derült ki, hogy a Sony Pictures Entertainment ellen indított hackertámadás mögött valójában észak-koreai hackerek állnak, Kim Dzsongun ugyanis nem nézte jó szemmel, amikor a The Interview című filmben kigúnyolták őt és párttársait. Soron kívül Rendkívüli üzemanyagár-változás került bejelentésre

Azóta Phenjan óriási pénzeket költött el kibernetikai részlegére, és megannyi attakért feleltek, legyen szó éppen a 2017-es egyik legnagyobb komputeres vírusáról, a WannaCry ransomware-ről, ami közel 300 ezer számítógépet fertőzött meg több mint 150 országban, valamint a bangladesi központi bank elleni támadás is megemlíthető, mely során 81 millió dollárnyi valutát zároltak.

Washingtoni döntéshozók és hírszerzők legújabb, 2021-es jelentésükben hangsúlyozták, Észak-Korea kimutatta a foga fehérjét, ezért nem szabad őket félvállról venni az informatika terén sem, hiszen komoly összegeket öltek bele a hackertámadások fejlesztésébe, ezért a közeljövőben minden erővel azon kell dolgozni, hogy elhárítsák ezeket a veszélyeket.

Phenjan hackerhálózata jelenleg több mint 6 ezer egységből áll, az úgynevezett „Bureau 121” csoport tagjai főként olyan országokból tevékenykednek, mint például Fehéroroszország, Kína, India, Malajzia és Oroszország.

A hackercsoport tagjai egy több szintű kiképzésen vesznek részt, és megtanítják őket arra, hogy legalább három programozási nyelven értsenek, illetve beszéljenek idegen nyelveket is, ezáltal sokkal nagyobb rálátásuk lehet a támadásokra. A fővárosban található Automatizálási Egyetemen évente száz diák végzi el a kibernetikai attakokhoz köthető tanfolyamokat, ahol arra oktatják a hallgatókat, miként kell feltörni weboldalakat, és hogyan kell kicsalni bizalmas információkat nyugati cégek alkalmazottjaitól.