Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,80 Ft
Euró
389,47 Ft
Font
453,93 Ft
Bitcoin
63,982 $

Háborús bűntettek miatt indíthatnak nyomozást Izrael és a Hámász ellen

Másfél hete kötötték meg a 11 napon át tartó újabb Gázai-háborút lezáró tűzszünetet, így megkezdődhet az esetleges bűncselekmények feltárása.

Sûrû, fekete füst tör a magasba, miután az izraeli hadsereg légicsapást mért az Associated Press amerikai hírügynökségnek is otthont adó tizenegy emeletes épületre Gázában 2021. május 17-én. A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet és Izrael között május 10-én este kezdõdött rakétaháború, amelynek során légicsapásokban eddig 188 palesztin vesztette életét Gázában. Az izraeli oldalon nyolc halálesetet okoztak a Hamász rakétatámadásai. MTI/AP/Hatem Moussa
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa elfogadott egy határozatot, melynek köszönhetően esetleges háborús bűntettek elkövetése miatt indítanak nyomozást Izrael és a Hámász ellen – tudósított róla a Sky News hírtelevízió.

A határozatot 29-4 arányban fogadták el a genfi különtalálkozón, az elutasító országok között az Egyesült Királyság, Franciaország és Japán is szerepel. Ezen felül fel fognak állítani egy bizottságot, mely kivizsgálja a konfliktus és a feszültségek gyökereit, valamint az instabilitás okait. Soron kívül Egészségesebb lesz a kenyér, ha lefagyasztjuk fogyasztás előtt?

Az izraeli külügyminisztérium ismét hevesen ellenezte, hogy ő bármi rosszat tettek volna és kijelentették, hogy nem fognak együttműködni az ENSZ bizottságával, amely szerintük Izrael-ellenes, képmutató és abszurd.

„Bármilyen határozat, mely nem említi meg, hogy egy terrorszervezet 4300 rakétát lőtt ártatlan izraeliekre vagy azt se említik, hogy a Hámász egy terrorszervezetek, csak az ENSZ erkölcsi bukása és a nemzetközi közösség szégyenfoltja lehet”

Meirav Eilon Shahar, Izrael ENSZ-nagykövete mélységesen elítélte a döntést, valamint kiemelte, hogy a Hámász egy „dzsihadista, népirtó terrorszervezet”, amely palesztin civileket használt emberi pajzsként, hogy Izraelt lőhessék rakétával.

Az Egyesült Államok, mely nem vett részt a szavazáson, nagyon „szomorúnak” találta egy ilyen határozat elfogadását, ugyanis meglátásuk szerint ez fenyegeti a közelmúltban elért előrelépéseket a konfliktussal összefüggésben.

A Hámász ezzel szemben üdvözölte az ENSZ döntését és állnak a vizsgálat elé, amely szerintük egy legitim ellenállás Izraellel szemben. A terrorszervezet azonban nem tett arról említést, hogy őket személyesen hogyan érintette a döntés.

A két fél között kirobbant háború során Izrael a könyörtelen légicsapások révén összesen 270 palesztint ölt meg, köztük 68 gyermeket a 11 nap leforgása alatt, miközben a palesztin rakéták 12 izraeli, köztük 1 gyermek életét oltották ki.

Nem is gondolnánk, fejbőrünk mennyi mindent elárul az egészségünkről

Fejbőrünk állapota akár komoly problémákat is jelezhet, de ha odafigyelünk ezekre, időben tenni tudunk azért, hogy mielőbb javulást érjünk el.

Újra a teljes vonalon közlekedik az M2-es metró egy utas rosszulléte után

Egy utas rosszulléte miatt egy ideig pótlóbusz közlekedett az M2-es metró érintett szakaszán Budapesten.