Semmelweis Egyetem: a D-vitamin pozitív hatással lehet a koronavírussal szemben
Masszi Tamás, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Hematológiai Klinikájának igazgatója szerint a D-vitamin immunerősítő hatású lehet a koronavírus ellen, mivel pozitív hatást gyakorol a kórokozó-ellenes fehérjék termelődésére.
Masszi Tamás, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Hematológiai Klinikájának igazgatója szerint a D-vitamin immunerősítő hatású lehet a koronavírus ellen, mivel pozitív hatást gyakorol a kórokozó-ellenes fehérjék termelődésére.
A Semmelweis Egyetem honlapján egy rendkívül érdekes beszélgetés jelent meg Masszi Tamással, aki részletesen beszél a D-vitamin jótékony hatásairól. Szerinte Magyarországon a lakosság 90%-ánál D-vitaminhiány alakul ki az október és március közötti időszakban, főleg az akkor tapasztalható napfényhiány miatt.
Masszi szerint a D-vitamin nagyon hatékonyan hozzájárulhat a szervezet betegségekkel szembeni védekezőképességhez, ezért a természetes D-vitamin helyett érdemes legalább D-vitamint pótló készítmények szedni. Ez pozitív hatást gyakorol a nyiroksejtekre, a kórokozó-ellenes fehérjék termelődésére és a felső légúti fertőzésekkel szemben is védelmet alakít ki.
Ebből kifolyólag pedig az is feltételezhető a professzor szerint, hogy a D-vitamin együttes hatásai hatékonyak tudnak lenni a koronavírus-fertőzéssel szemben, a D-vitamin valamilyen szintű potlása ugyanis immunerősítő hatást válthat ki, ugyanakkor jelzi, ezt még semmilyen nemű kutatás nem támasztja alá.
Masszi azt is elmondta, hogy óvatosan kell bánnunk a D-vitaminszinttel, mivel csak akkor szükséges a pótlása, ha nem éri a normális szintet, így hatásai is egészen addig előnyösek csak, amíg annak hiányát meg nem szüntetik. Az orvos szerint a normál szinthez képest történő pluszbevitel a legrosszabb forgatókönyv szerint kálcium-túlterhelést és veseproblémát is eredményezhet.
A réz is hatékony lehet a koronavírussal szemben: