Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
359,86 Ft
Euró
387,68 Ft
Font
450,81 Ft
Bitcoin
61,240 $

Újabb tüntetéshullámot ígér a fehérorosz ellenzék

Úgy érzi az ellenzék, hogy ismét lehetőség nyílt a tüntetésekre, így megújult erővel kezdődhetnek újra a demonstrációk Fehéroroszországban.

A fehéroroszországi elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó tüntetők új választások megtartását követelik nemzetközi megfigyelők jelenlétével Minszkben 2020. szeptember 4-én. Az augusztus 9-i elnökválasztás óta mindennaposak a tüntetések Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint az országot 26 éve irányító Aljakszandr Lukasenka elnök csalással győzött. MTI/EPA
Külföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

Az Ansa olasz hírügynökség értesülései szerint újabb, aktív tüntéshullámot jelentettek be a fehéroroszországi ellenzéki vezetők.

Szvjatlana Heorhijevna Cihanovszkaja, a 2020-as fehérorosz választások elnök-jeltöltjének hivatala, a fehérorosz Ellenzéki Koordinációs Bizottság, a Nemzeti Válság Igazgatóság, Valerij Cepkalo volt elnök-jelölt munkatársai, és más ellenzéki vezetők bejelentették, hogy megkezdték “a tüntetések egy új, aktív fázisának” előkészítését. Soron kívül Hétfőtől indul az előszezoni menetrend, több vonatot biztosít a MÁV a Balatonhoz

Nekünk, fehéroroszokoknak mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a politikai fogvatartottak szabadlábra kerüljenek, hogy megfékezzük az erőszakot, és tisztességes választásokat kell tartanunk: cselekednünk kell, mert újra lehetőségünk van rá.

Miután tavaly nyáron Lukasenka hatalmas fölénnyel, de megkérdőjelezhető körülmények között megnyerte a választásokat, több ezer fő részvételével tüntéshullám kezdődött Minszkben, Fehéroroszország fővárosában. 

A demonstrációkra a hatóságok brutális erőkkel reagáltak, a tiltakozásokat erőszakkal verték le, rengeteg embert pedig letartóztattak, közöttük újságírókat is.