Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,244 $

Fizetős lehet a könyvtár és a sportlétesítmények is azoknak, akik nem a Fudanra járnak

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által közzétett prezentációból több dolog is kiderült a Fudan Egyetem és a Diákváros részletei kapcsán.

...svg content...A Nagyvásártelep, alapításkori nevén Budapest Székesfőváros Központi Élelmiszer Nagyvásártelep egy mára már megszűnt, és jelentős részében el is bontott ipari létesítmény épületei, amelyek 2004 óta műemléki védettséget élveznek. Az egykori Nagyvásártelep - Kvassay Jenő út - Ráckevei Duna-ág határolta telekegyüttesen a Déli Városkapu Fejlesztési Terv keretében a Ferencvárosban, a Soroksári úttól a Dunáig és Csepel északi részén kialakítandó új városrészben kapna helyet a Budapest Diákváros vagy más néven Déli Városkapu és tőle északra magyar és kínai közreműködésben a budapesti Fudan Egyetem. MTVA/Bizományosi: Róka László
Belföld

Nagy Noel

Szerkesztő

A Népszava beszámolója szerint több kérdés is rendezetlen maradt a kínai-magyar egyetemi projekt kapcsán, köztük az is, hogy a régi nagyvásártelepen kialakítandó közösségi tér, melyet a Fudan Egyetemhez fognak csatolni, milyen feltételek mellett használható a magyar diákok számára.

A lap szemlézése szerint a pénzügyi részből az is kiderült, hogy a Fudan Egyetem diákjai ingyenesen használhatják a sportlétesítményeket, valamint a könyvtárakat, míg a kínai egyetemre nem járó diákoknak ez fizetős lehet. Soron kívül Eljött a nap, meghallgatja a bíróság Robert Fico merénylőjét

A prezentáció szerint az egyetem, valamint a sport- és konferencia központ felépítése 686 milliárd forintos beruházást fog igénybe venni, melybe nem tartozik bele a megvásárolandó telkek ára, miközben a teljes üzemeltetési költség az 50 milliárd forintot is meghaladhatja évente.

Az ITM prezentációja szerint a kollégiumfejlesztés, mint a Diákváros egyik fő alappillére, 8500 férőhelyet biztosítana a bevezető főutakhoz közeli területeken, a kínai egyetem campusa számára pedig 3000 férőhelyet biztosítanának.

A lap szerint azonban az utóbbi a magyar egyetemek diákjai számára nem lesz nyitott, míg a Fudan Egyetemre járók akár havi 56 ezer forintot is fizethetnek a helyért, mely jelentősen nagyobb, mint a kollégiumok kapcsán megszokott havi 10-15 ezer forintos díj.

Mint arról mi is beszámoltunk, a Diákváros és a Fudan Egyetem helyet cserélne, így a Diákváros kerülne az északi részre, amely az ITM prezentációja szerint azt eredményezi, hogy az eredetileg tervezett 16.2 hektárról 17.6 hektárra nőne a projekt területe. Baranyi Krisztina polgármester szerint azonban az északi terület mindössze 6-7 hektár lehet, így a Népszava szerint nem jön ki a matek.

Már beszélni is lehet Ficóval, de az állapota továbbra is súlyos

Robert Fico szlovák miniszterelnök állapota stabilizálódott a második, hosszadalmas műtét után, ám továbbra is súlyos az állapota.